ИО – БАН: Два различни източника на наводнение усложняват обстановката и способстват задържането на големи водни обеми по крайбрежието

Институтът по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ изготви краткосрочна прогноза за последиците от замърсяването с отпадъци и различни потенциални замърсители, транспортирани от речните води в Черно море при настъпилата бедствена ситуация в Община Царево, съобщиха пред Maritime.bg от института.

Имайки предвид прогнозата за скоростта и посоката на теченията (както и поривите на вятъра) в Черно море за периода 06.09-08.09.2023 г., продуцирана от Черноморския център за мониторинг и прогнози (Copernicus Marine Services, координиран от Института по океанология – БАН, Варна) се очаква част от внесените отпадъци от сушата и потенциални замърсители да се отложат по морското дъно, като се ограничат в прилежащите заливи (Приморско, Китен, Лозенец, Арапя, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец, Силистар), а друга част – по морската повърхност и плажни ивици в дадените райони. 

Течения
Пориви на вятъра

Наблюдаваното явление е в резултат на покачване на морското ниво, свързано с преминаването на Средиземноморски циклон и бурните североизточни ветрове, от една страна, и голямото количество валежи, от друга.

Това са два различни източника на наводнение, които се наслагват, като усложняват обстановката и способстват задържането на големи водни обеми в крайбрежната зона.

Очаква се при продължаващото смесване на потенциално замърсени води, постъпващи от сушата, с морските концентрациите на замърсителите да се понижат.

Компетентните органи (РЗИ, РИОСВ, БДЧР) следят тези процеси и ще изяснят какви точно евентуални замърсявания от химичен/органичен характер са попаднали в морската околна среда.

Докато не се изяснят количествата и характера им – не може да се даде точна оценка за последиците от подобно замърсяване за морската околна среда, категорични са учените. 

Зона на смесване на речни, дъждовни и морски води

В процеса на успокояване на обстановката зоната на смесване на речни, дъждовни и морски води ще се разширява.

По-дълго време ще отнеме сортирането на седиментите, постъпили от сушата, което се изразява в изнасяне на ситните фракции (почви и други) на дълбочини под 15 м., поради което е възможна повишена мътност в крайбрежната зона при следващи морски бури.

| Снимките са предоставени на ИО – БАН от Александър Михайлов и Тодор Тодоров, направени са с дрон DJI Matrice 300 RTK 

Вижте още по темата:

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,