Северна Корея спусна на вода „тактическа ядрена подводница“

Северна Корея спусна на вода първата си „тактическа ядрена подводница“, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейската държавна медия.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е присъствал на церемонията по спускане на вода. Той е заявил, че въоръжаването на флота с ядрени оръжия е спешна задача и е обещал да осигури за флота повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактически ядрени оръжия, съобщи информационната агенция на Севера КЦТА.

Анализаторите за първи път забелязаха признаци, че се строи поне една нова подводница през 2016 г., а през 2019 г. държавните медии на Севера публикуваха кадри, на които се вижда как Ким инспектира непоказвана досега подводница, която е била построена под „неговото специално внимание“, посочва Ройтерс.

Съобщава се, че новата подводница в момента се подготвя да излезе на море за провеждане на изпитания, предаде ТАСС.

КНДР възнамерява да модернизира всичките си съществуващи тежки подводници и да ги оборудва с тактическо ядрено оръжие, следвайки примера на най-новата подводница, обяви севернокорейският лидер. По време на церемонията по спускане на новата подводница на вода лидерът на КНДР също така заяви, че планът е част от стратегията за укрепване на военноморските сили и е необходим, за да могат въоръжените сили на републиката да бъдат по-ефективни в настоящите бойни условия.

Освен това Ким нареди „да се даде тласък на въоръжаването на военноморските сили с подводници и надводни кораби с тактическо ядрено оръжие, за да могат да изпълняват стратегическите си задачи“, предаде БТА.

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за