В Румъния започна военноморското учение „Sea Breeze“

Над 200 военни от седем страни, включително Украйна, участват в започващото многонационално учение „Sea Breeze 23.3“ („Морски бриз 23.3“), организирано в продължение на четири дни от военноморските сили на Румъния и тези на САЩ в Черно море и Делтата на Дунав, предаде Аджерпрес.

Според съобщение на Щаба на военноморските сили на Румъния в учението ще участват сили от България, Франция, Великобритания, Румъния, Съединените американски щати, Турция и Украйна.

Румънските военноморски сили участват в многонационалното учение с кораб „Sublocotenent Alexandru Axente“, бързоходния водолазен кораб „Venus“, бронирания патрулен катер 179 „Posada“, бързоходни плавателни съдове RHIB, специалисти по обезвреждане на взривни устройства (EOD), специалисти от Центъра за данни за борба с мините към Морската хидрографска дирекция, взвод морски пехотинци, три изследователски бронетранспортьора-амфибия, щурмови катери и щабни офицери, съобщи щабът на военноморските сили.

От страна на Съединените американски щати участват самолет за морско патрулиране и разузнаване P-8 Poseidon и водолази за обезвреждане на взривни устройства с плавателни съдове и специфична техника, а другите страни участнички в „Sea Breeze 23.3“ участват с водолази и специалисти за обезвреждане на боеприпаси със специфична техника и щабни офицери.

Основната цел на учението „Sea Breeze 23.3“ е да развие оперативната и тактическа съвместимост между страните участнички в областта на борбата с взривните устройства, по-специално с плаващите морски мини, за да се гарантира свободата на корабоплаването.

Капитан Адриан Динка от военноморските сили на Румъния обясни, че учението се провежда в морски и речни райони в зависимост от спецификата на действията. „По-конкретно, в близост до пристанище Констанца са районите на провеждане на действията на водолазите за обезвреждане на взривни устройства, в морските райони на териториалните води на Румъния се провеждат специфичните дейности на корабите със способности за борба срещу мините, а в северната част на Делтата на Дунав се извършват действията на речния флот“, посочи той.

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,