Надворни и Espresso Martini вече в Ла Коруня, 38 дни преди старта на Global Solo Challenge

Българският ветроходец Павлин Надворни завърши прехода си от Варна до испанското пристанище Ла Коруня с яхта Espresso Martini, започнал на 15 август от морската столица. След 38 дни той ще стартира участието си в Околосветската ветроходна регата за едночленни екипажи с яхти серийно производство Global Solo Challenge.

До 21 октомври на Надворни и Espresso Martini предстои да преминат щателна проверка на оборудването и дребни ремонти.

„Още с пристигането ни се срещнах с директора на регатата Марко Нанини. Разбрахме се да направим инспекцията в следващите дни. Тръгваме по официалния „check list“, но ще мине бързо, тъй като в процеса на подготовка във Варна съм пращал снимки и чертежи. Ако има нещо драстично – забележка и се отстранява. Има отхапана част от перото на руля – съвсем малка, но ще я оправим след вдигането на стапел плюс антифаулинг“, сподели Павлин Надворни.

Преди вдигането ще бъде свален излишен багаж от яхтата, Надворни планира кратко прибиране в България.

Стартът му е на 21 октомври в 13:00 UTC.

Global Solo Challenge‘2023 е регата за едночленни екипажи по класическия околосветски маршрут презp нос Добра Надежда, нос Лийуин и нос Хорн, но с яхти серийно производство. Участниците стартират от Ла Коруня в ред определен от коефициент по хендикапните системи във формат „преследване“ – от най-бавните към най-бързите. След близо 25 000 проплавани мили победител е този, пресякъл пръв финалната линия в Ла Коруня.

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,