Тагарев: Обсъждаме различни варианти за отговор на действията на Русия в българската икономическа зона в Черно море

Снимка: Maritime.bg

От средата на юли Русия обявява една част от българската изключителна икономическа зона за опасна, защото ще прави учение със стрелби. Затова става опасно кораби да преминават през тази зона, отбеляза в предаването „Денят започва“ министърът на отбраната Тодор Тагарев. Така се блокират нормалните коридори на търговския трафик в Черно море. Това означава, че за нас е опасно да използваме икономически тази зона, обясни министърът.  

„Обсъждаме различни варианти за отговор – от дипломатически до ускорено придобиване на брегови противоракетни комплекси, като основният отговор не е самостоятелен, а заедно с нашите съюзници от НАТО“, каза Тодор Тагарев. 

До голяма степен случващото се в Черно море зависи от Турция и нейните действия не позволяват по-голяма ескалация на напрежението, посочи министърът. Турската страна спазва стриктно Конвенцията от Монтрьо, като ограничава присъствието на военни кораби в Черно море, в т.ч. и руски.

„Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби, това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели, това може да стане и чрез брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията“, каза Тодор Тагарев. 

Последни новини

Последни новини