Расте броят на учениците в гимназиите на морската индустрия

Расте броят на учениците, които избират трите гимназии на морската и речната индустрия във Варна, Бургас и Русе. Утре в средните училища ще бъде открита новата учебна година. Над 1 000 са учениците от 8 до 12 клас, които се готвят по специалности за морската индустрия.

Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“, Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе отчитат ръст в тазгодишния прием.

Най-голям прием осъществява варненската гимназия, пред прага на която утре застават над 170 новопостъпващи младежи.

Те са приети в специалностите „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Експлоатация на пристанищата и флота“ и „Логистика“.

ВМГ приема ученици за първа година във Варненска област и в специалност „Телекомуникационна техника“, както и станалата традиционна „Компютърна техника и технологии“.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас очаква 60 новопостъпващи ученици.

Те ще се обучават по специалностите „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Митническа и данъчна администрация“.

В гимназията се подготвят и 162 ученици в задочна форма, както и 13 в самостоятелна форма на обучение.

78 ученици ще прекрачат прага на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – Русе.

Най-голям брой са приетите ученици в специалност „Логистика за товари и услуги“.

13 са бъдещите речни корабоводители.

По 13 са учениците в специалности „Корабни машини и механизми“ и „Спедиция, транспортна и складова логистика“.

За втора поредна година крайдунавската гимназия приема младежи в специалност „Локомотиви и вагони“, разработена съвместно с ЖП-бизнеса. Избралите тази специалност са в дуална форма на обучение и в 11-и и 12-и клас имат практика в реална работна среда в БДЖ и НКЖИ.

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,