Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка.

Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по време на тренировка с участието на хеликоптер, съобщиха местни медии.

Подводничарите са ударени от вълна, когато работят на палубата на спуснатата през 2004 г. на вода подводница.

Инцидентът е станал край Кейп Таун в сряда, 20-и септември.

„С дълбока тъга MO обявява трагичната загуба на трима подводничари от екипажа на SAS MANTHATISI от флота на Южна Африка край Кометийе на 20 септември“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на Южна Африка.

Военното министерство съобщава още, че всички подводничари са успешно изтеглени обратно на борда, но трима са загинали, а един остава в критично състояние.

В учението е участвал хеликоптер „Lynx“ от състава на Военновъздушните сили на страната. От борда му е спуснат плувец-спасител. Мъжът е настанен за лечение в местна болница.

Сред загиналите е първата жена навигатор на борда на подводница в състава на ВМС на Южна Африка – Джилиан Елизабет Хектор.

„Разследване на обстоятелствата около инцидента ще бъде започнато своевременно“, обяви Министерството на отбраната на Южна Африка.

Учението е провеждано в изключително тежка хидрометеорологична обстановка.

Последни новини

Последни новини

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски