Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров: Българските моряци генерират над 1 млрд. долара в БВП на страната

За очакванията през новата учебна 2023 – 2024 година, която при тях официално започва на 2 септември и резултатите от вече отиващата си, разговаряме с флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров.

– Каква оценяване учебната 2022-2023 година?

Изминалата учебна 2022 – 2023-а беше нормална, успешна година. През този период усилията ни бяха свързани с това да възстановим провеждането на регулярен учебен процес след затихването на пандемията от Ковид – 19. Това беше година, в която успешно стартирахме една нова специалност, посветена на националната и регионална морска сигурност. Бяха постигнати високи резултати на семестриалните и държавни изпити. Лично аз бях приятно учуден от факта, че когато беше организирано първото връчване на дипломите на нашите студенти от „Випуск 2023“ почти 30% от випускниците бяха с  отличен успех, което показва промяна в качеството на обучението. Наред с позитивните неща, обаче трябва да отбележим, че се наблюдава определен застой в интереса към морските инженерни специалности и тази тенденция се запазва. 

-Кои са причините?

Имам поне две обяснения. На първо място това е глобална тенденция, която се наблюдава в почти всички морски университети и академии в състава на Международната асоциация на морските университети. От друга страна има нещо в регионален аспект и това е ръста на дигиталната, на IT-индустрията, където стартовите заплати станаха съизмерими с тези на морските професии, отчитайки и факта, че те се получават през цялата година, а не само, докато си на море. Определено тези професии станаха по-атрактивни. Разбира се, стремейки се да компенсираме тази промяна, Морско училище през последните две години продължи да развива и то много успешно своите IT специалности, където интересът е много висок. Говорейки за това направление от нашата дейност, искам с гордост да заявя, че изненадващо за самите нас излязохме на трето място в класацията на рейтинговата система в IT-професионалното направление и че получихме много висока акредитация на съответното професионално направление. Всичко това на фона на продължаващата война в Украйна създава и проблеми и предизвикателства пред българското военно и военноморско образование.

– Какви са тези предизвикателства?

Има определени притеснения в кандидатите за курсанти за това да изберат офицерската професия. От друга страна, изучавайки опита на войната, се налагат сериозни промени в съдържанието на учебния материал. Това е динамичен процес, който трябва да отчитаме.

– А как тръгва новата учебна година?

Новата учебна година официално още не е открита, това ще стане на 2 октомври. Но в общи линии, както се казва, вече сме: Пълен напред, с пълна пара! Новата учебна година за нас де факто започна на 11 август, когато в училището дойдоха младите курсанти и от следващите дни започна тяхната подготовка. Вече всички курсанти се завърнаха от техните летни отпуски. Беше проведен лидерския им лагер за формиране на новите екипажи. И буквално от 11 септември, всички курсанти и студенти започнаха регулярния учебен процес. Единствено нашите четвъртокурсници, които са в тъй нар. прозорец за практики, все още са в морето и очакваме да се присъединят към учебния процес от 1 ноември. Занятията се провеждат съгласно разписанията и плановете и се надяваме, че новата учебна година ще даде добра основа за положителни резултати. Аз лично участвах в откриването на учебната година в Медицинския университет – Варна, с който имаме съвместна програма за обучение на курсанти по специализацията на военен лекар. Така че това е един нов и различен аспект в нашата работа.

– Какво ново отличава тази учебна година от предишната?

През тази учебна година нямаме нови специалности. Всъщност, ще започне поредният цикъл на обучение на военни медицински сестри в училището, но това вече сме го отработвали в миналото. Ако говорим за нови неща, всъщност през годината прилагаме вече оптимизирани учебни планове по студентските и курсантски специалности. Оптимизирани от тази гледна точка да бъдат отчетени последните новости в съответното направление на индустрията и да бъдат отчетени най- новите стандарти за подготовката на военни кадри в системата на НАТО и на ЕС

– С колко нови обучаеми започвате тази учебна година?

Все още е рано да се дадат окончателни данни, защото продължава да тече приемът. През годината някои от кандидатите имаха проблеми с втората матура и не всички дипломи са издадени. Но мисля, че някъде над 90% вече е изпълнена план-заявката, което е напълно нормално. Очакваме да имаме над 800 нови обучаеми за първи курс. Общата бройка на обучаемите в училището варира между 3200 – 3300 човека. Още не е завършил приемът на чуждестранните студенти, което става някъде в началото на октомври, по всяка вероятно ще имаме над 100 нови чуждестранни студенти. Процентно общо те се в порядъка на 18% от всички обучаеми в училището. Основно те са от Гърция, Турция, има отделни бройки от съседни държави. През тази година, заради войната има нарастване на кандидатите от Украйна.

– Как ще коментирате родния пазар на моряшкия труд?

Не са виновни българските моряци, че в резултат на протеклите политически, икономически и от всякакъв друг род процеси България сви толкова драматично своя флот. А именно благодарение на своята компетентност, на своите качества в резултат на придобитото морско образование, българските моряци имат все по-добър прием в световните морски компании. Генерирайки своите приходи от тези компании, те ги внасят в страната ни. Те генерират допълнителен БВП, който преди ковид кризата се оценяваше на около 1 млрд щатски долара, а сега може да е и повече, заради ръста на заплатите. Тук те си плащат данъците, генерират добавена стойност от превъртането на внесените от тях пари, в немалка степен социалното осигуряване у нас се дължи и на тях. 

– Наскоро обявихте за сключеното ново споразумение между Шанхайският морски университет и Морско училище, как се развиват връзките с чуждестранните университети в сферата на морското образование?

ВВМУ е активен участник в Международната асоциация на морските университети. Ние сме сериозен фактор и в други организации, буквално преди дни завърши серия от три конференции, проведени под егидата на  IMO. Бяха организирани от Международната асоциация на морските лектори и на Международната асоциация на морските университети. Факт е, че ние сме изключително желан партньор за обмяна на обучаеми, на преподаватели и т.н. В този контекст ние винаги получаваме покани, търсим възможности за обмен. Изключителен интерес към нашия университет има от страна на Китай – Шанхайския морски университет. 

Отчитахме реалностите в Черно море, необходимостта от регионална коопериране и невъзможността това да се случи в пълен обем сега поради войната в Украйна. Как точно ще се развият тези процеси, зависи от комплекс от фактори. Естествено ние като университет ще търсим това, което би дало най-големи възможности за развитие на нашето училище.

– Освен Шанхайския с колко други чуждестранни университета поддържате тесни връзки?

Шанхайският е само един от 70-е в Международната асоциация на морските университети. Развиваме тясно сътрудничество с десетки университети от Средиземноморския регион, включително Турция, Гърция, Израел, Кипър. С всички Черноморски в рамките на Черноморската асоциация на морските университети (в момента заради войната са замразени връзките с Новоросийската академия). В момента се работи за създаването на европейска мрежа на морските университети, където ВВМУ има своето място. Така че става дума за десетки партньорства: с испански, португалски морски университети, с които търсим възможности за близко сътрудничество. Сега набелязваме много интересни стъпки и възможности за сътрудничество с Военноморската академия на Ирландия, която проявява голям интерес към нас, защото има много сходни подходи. Непрекъснато получаваме предложения за съвместни инициативи от полската, от румънската военноморска академии, от военноморската академия на Кралство Испания, на Нидерландия. Наш стратегически партньор, разбира се, с Военноморската академията в Анаполис, САЩ, с която имаме много съвместни инициативи. 

– Има ли нещо ново в учебната материално техническа база на  училището?

Училището продължава да развива своята инфраструктура, учебната материално техническа база. Пред завършване е поредният голям обект, дълбоководният ни басейн. Вече е на финалната права и се надявам до две месеца ще бъде открит. Този комплекс ще осигурява широк спектърна морски упражнения: използване на сили за специални операции, екипи на военноморските сили, от военновъздушните сили при процедури по спасяване на море. Освен това ще има и пълен капацитет за подготовка на кадри за морската офшорна индустрия.

Последни новини

Последни новини

Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в

Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД "Гранична полиция". Това става ясно от

Съветът за сигурност на Русия предупреждава за повишена минна опасност след бурите в Черно море

Минните полета край Украйна вероятно са разпръснати от скорошната буря с височина на вълната до 9 метра. Това заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация