Полуавтономен малък електрически ферибот облекчава градския трафик в Стокхолм

Един от най-добрите начини за придвижване до островите на Стокхолм е пътуване с ферибот. От пролетта на 2023 г. вече е пуснат и електрически задвижваният ферибот MF Estelle.

Безпилотният електрически ферибот, построен от норвежката компания Torghatten AS, Nordic Ferri Infrastructure, направи първото си плаване през лятото на тази година в Стокхолм.

Съдът е построен в норвежката корабостроителница Brødrene Aa в Hyen. Шведската столица е първият град в света, в който започва да се използва такава технология.

MF Estelle ще се движи редовно по кратки маршрути между островите. За момента по време плаване на борда на малкия плавателен съд присъства капитан, който следи автоматиката, контролираща маневрите.

От компанията Torghatten заявяват, че в бъдеще целта е да бъде изграден напълно автономен плавателния съд, без да е необходимо човешко присъствие.

Според говорител на компанията, навигационната система вече „вижда като капитан“.

Плавателният съд е оборудван с радари, камери, и други съвременни средства за комуникация и защита. Непрекъснато се събират данни за контрол на курса и наблюдение на техническите параметри. Системата може за време, по-малко от секунда, да пренасочи маршрута и да промени курса, когато условията на плаване се променят или е налице опасност от сблъсък.

12-метровият ферибот струва около 1,6 млн. долара и може да превозва до 30 пасажери.

Задвижването се осъществява от 4 електрически двигатели по 55 к.с. или 40kW. Малкият съд се захранва от батерии и също има слънчеви панели, монтирани на надстройката.

Единичен билет струва около 3 евро.

Редовното използване на такива автономни съдове може да насърчи повече жители на Стокхолм да се придвижват пеша или с велосипед, а не с автомобил. Torghatten планира да разшири производството на подобни съдове, които да се използват както в Швеция, така и в чужбина.

Инициативата за строителство на съда е резултат от частно и публично сътрудничество и е частично финансирана от Европейския съюз.

Последни новини

Последни новини

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на