Варна ще има морски зам.-кмет?

Морската общност да има представител в управлението на град Варна. Това е било обсъдено на среща между бранша и кмета на града Иван Портних.

Все още не е известно на каква позиция ще бъде назначено излъченото от бранша лице. Много е вероятно морски специалист да бъде назначен като заместник-кмет.

Всъщност темата стана актуална по време на изминалите местни избори. Тогава идеята представи неуспелият кандидат доц. Христо Бозов. В неговата програма влизаше сформирането на звено в подкрепа на бизнеса и проучването на възможностите за инвестиции

Пред Maritime.bg председателят на Българска морска камара к.д.п. Богдан Богданов заяви, че общността ще обсъди вариантите, които ще бъдат предложени на кмета. Освен това ще бъдат дефинирани и приоритетите на морската индустрия, които ще бъдат представени пред местната администрация.

Подобни постове са характерни за морските градове в Западна Европа, а наличието им у нас със сигурност ще допринесат за развитието в сектора.

Идеята обаче е в много ранен етап, смята председателят на БМК, който коментира, че само времето ще покаже дали ще бъде реализирана.

Maritime.bg – Курс

Коментари (3)
Коментирай
 • Цветков

  Темата за Зам. Кмет по морските дела беше разработена през 2007 год. и осъществена чрез почти обединените усилия на морската общност с назначаването на г-н Свилен Крайчев. Скоро след това г-н К.Йорданов видя положителния ефект от този пост и му добави ресори като туризъм и градски транспорт. За съжаление след около 2 години тази длъжност беше съкратена. Най-различни представители на морския бизнес имаха директен достъп до висшия ешелон на местната власт. Пред кабинета му рибари споделяха, че никога не са влизали в Кметството. Няма нужда да се убеждаваме в необходимостта от Зам. Кмет по морските дела, но неговия профил и предложението трябва да съответства на реалностите от 2013 год. Категорично трябва да се изключи възможността „дърти ментори” от постоянното присъствие на всички сбирки и живеещи в 70-те години на миналия век да участват или да имат решаваща роля в определянето на кандидата. Трябва да се издигне млад морски кадър, който и по години и по манталитет да подхожда на Кмета, както и на младите ръководители на Морска Администрация и П БМФ.

  • Дернев

   „Трябва да се издигне млад морски кадър, който и по години и по манталитет да подхожда на Кмета, както и на младите ръководители на Морска Администрация и П БМФ.“
   Горко й на Вн.

 • Antimov

  Нормално е провеждането на конкурс , а се издига…скеле…