Окръжният съд в Добрич наложи условно наказание на втория помощник – капитан на кораба „VERA SU“ 

Окръжният съд в Добрич постанови присъда, с която налага условно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, с 4-годишен изпитателен срок на втория помощник – капитан на кораба „VERA SU“.

Съдът призна подсъдимия К. А., турски гражданин, за виновен по обвинението, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, край бреговата ивица в района между с.Камен бряг, обл.Добрич и КК „Русалка“, като вахтен помощник-капитан на кораб „VERA SU“, плаващ под панамски флаг, заспивайки и нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал засядането на кораба, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди за дружеството корабособственик в размер на 6 680 734, 85 лева.

Присъдата на Окръжния съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Делото бе гледано в отсъствието на подсъдимия, тъй като К.А. се намира извън пределите на България, и макар местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде призован поради отказано изпълнение на съдебна поръчка за призоваването му.

Коментари (0)
Коментирай