26 млн. лева ще струва сагата с тръбата във Варненското езеро

Около 26 млн. лева ще струва решаването на проблема с тръбата във Варненското езеро. Аварията на тръбопровода бе разкрита преди 3 години от Maritime.bg.

Информацията за индикативната цена обяви кметът на Варна Благомир Коцев, който проведе среща с министъра на транспорта Георги Гвоздейков, видя Maritime.bg.

По-рано през деня Гвоздейков се запозна с рехабилитационните дейности на Фериботен комплекс – Варна.

„… от завършването на този проект зависи друг – този на Министерството на транспорта за удълбочаване на Варненското езеро. Ситуацията е обичайно трудна и изисква особена мобилизация на ресурси и воля за решаването й. В разговора с министър Гвоздейков днес начертахме план за действие за трайно решаване на този стар проблем на Варна. Това е четвъртият министър, с който разговарям в рамките на 10 дни за тръбата във Варненското езеро“, съобщи Благомир Коцев.

По време на първата си пресконференция и в отговор на въпрос на Maritime.bg, Благомир Коцев коментира, че не е изключено да се търси вариант за строителство на пречиствателна станция в Аспарухово.

Обявената сега от кмета цена е с допълнителни 7 млн. лева по-висока от стойността на обществена поръчка, обявена от Община Варна в дните преди балотажа, на който Коцев бе избран за кмет.

Припомняме, че през месец май фирма без никаква дейност, собственост на 70-годишен италианец, предложи на Община Варна да вкопае тръбата за баснословните 19 млн. лева.

През август три дружества подадоха индикативни оферти по поредна пазарна консултация за тръбопровода. Тогава държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, участвало в удълбочаването на каналите на Пристанище Варна, предложи да извърши ремонтните дейности за над 30,3 млн. лева. Втора оферта подаде ДЗЗД „Ес Билд“, което също участва в проекта за удълбочаване, която имаше стойност от над 28,7 млн. лева. Третата и най-ниска подадена оферта на консултациите от юли бе на „Строителен и технически флот“ АД – над 19,4 млн. лева.

Посочената в петък цена от Благомир Коцев – 26 млн. лв., очевидно е средноаритметична от трите оферти, подадени в последната пазарна консултация, според информация на Дневник.

От сегашната публикация на новия кмет не става ясно дали е решено как ще се подходи към проблема – цялостно с изграждане на нова пречиствателна станция, която би имала подобна стойност или със залагане на пореден подводен камък и вкопаване на тръбата, което създава опасност от потенциални бъдещи аварии и замърсяване.

Тази публикация е допълнена на 25 ноември с информация за пазарни консултации, обявени от Община Варна през месец юли с постъпили 3 оферти на 07 август.

Коментари (0)
Коментирай