Танкер с българи в екипажа е атакуван край бреговете на Йемен

Плаващият под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK (IMO: 9725823) е атакуван край бреговете на Йемен, съобщи АП.

Според информация на агенцията построеният през 2015 г. е задържан.

Към момента йеменските хути не са поели отговорност за случая.

В екипажа има български моряци, моряци от Турция, Виетнам, Русия, Индия, Грузия и Филипините.

Нашият приоритет е да осигурим сигурността на моряците в екипажа, казват от „Zodiac Maritime“, цитирани от АП.

Според компанията става дума за „пиратски акт“.

Танкер CENTRAL PARK е построен през 2015 г. Съдът има дължина от 145 м., широчина 24,2 м. и дедуейт 19 998 т. Корабът е собственост на Clumvez Shipping, оперира се от „Zodiac Maritime“, сочи справка на Maritime.bg в Equasis.

Нападението срещу кораба на „Zodiac Maritime“, свързана с израелски интереси, е трето поредно от началото на конфликта между Хамас и Израел.

В средата на месеца морските сили на Ансар Аллах задържаха автомобиловоза GALAXY LEADER. В екипажа на кораба има двама българи – капитанът и старши помощник-капитанът.

По-късно край бреговете на ОАЕ и при предполагаем удар от дрон са нанесени щети по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „Eastern Pacific Shipping“ отказаха да съобщят дали в екипажа има български моряци.

В събота говорителят на Хутите разпространи кратко съобщение в социалната мрежа „Х“, гласящо: ZIM. Това е наименованието на друга израелска морска компания. В арабски издания бе разпространена информация, че е атакуван контейнеровоз на ZIM. Тези данни не са потвърдени до момента.

В неделя АП съобщи за задържането на танкер CENTRAL PARK. От цитирани данни на „Zodiac Maritime“ стана ясно, че в екипажа има български моряци.

Неуспешни бяха опитите за връзка на Maritime.bg със „Zodiac Maritime“ – Лондон, както и с офиса на компанията във Варна. Maritime.bg изпрати запитване до пресофиса на компанията.

Коментари (0)
Коментирай