Zodiac Maritime: В безопасност са моряците на танкер „Central Park“

В безопасност е екипажът на плаващия под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK (IMO: 9725823). Това съобщиха пред Maritime.bg от „Zodiac Maritime“, след като танкерът бе атакуван на около 50 nm от Аден.

В 22-членния екипаж на построения през 2015 г. танкер има двама българи.

Нападението срещу кораба на „Zodiac Maritime“, свързана с израелски интереси, е трето поредно от началото на конфликта между Хамас и Израел. До момента не е известно кои са нападателите.

Военноморският флот на САЩ съобщи, че са били задържани пет лица, които са направили опит да похитят кораба. Тяхната националност не се съобщава към момента.

Потвърди се информацията, че екипажът се е евакуирал в защитено помещение на борда.

Въпреки първоначалните доклади, които предполагат, че на танкера успешно се качват сили на Хутите, инцидентът изглежда е бил рядък и случаен опит за пиратство, пише „Лойдс Лист“. Въпреки че крайбрежието на Сомалия все още се счита за зона с висок риск за корабоплаването, последната успешна пиратска атака беше през 2017 г.

Агенцията за морска сигурност „Ambrey“ разпространи информация, че охранителен екип е получил сигнал от CENTRAL PARK, гласящ: „На борда има пирати, под пиратско нападение сме“.

В средата на месеца морските сили на Ансар Аллах задържаха автомобиловоза GALAXY LEADER. В екипажа на кораба има двама българи – капитанът и старши помощник-капитанът.

По-късно край бреговете на ОАЕ и при предполагаем удар от дрон бяха нанесени щети по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „Eastern Pacific Shipping“ отказаха да съобщят дали в екипажа има български моряци.

В събота говорителят на Хутите разпространи кратко съобщение в социалната мрежа „Х“, гласящо: ZIM. Това е наименованието на друга израелска морска компания. В арабски издания бе разпространена информация, че е атакуван контейнеровоз на ZIM. Тези данни не са потвърдени до момента.

Коментари (0)
Коментирай