БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската асоциация на морските капитани (БАМК), с която Maritime.bg разполага. Документът е подписан от председателя на БАМК к.д.п. д-р Иван Цонев.

Maritime.bg публикува без редакторска намеса текста

До Г-н Николай Денков

Министър-председател на Р. България

Г-жа Мария Габриел

Министър на външните работи на Р. България

Уважаеми г-н Денков и г-жо Габриел,

Българската асоциация на морските капитани (БАМК) с голямо безпокойство и загриженост следи развитието на събитията свързани с отвличането на кораба „Galaxy Leader“ от въоръжените сили на Йемен в Червено море. Както стана известно, капитанът и старши помощник-капитанът са български граждани, наши колеги.

Нападението и превземането на кораба се различава съществено от познатите ни случаи на пиратски действия в минали години в различни райони на световния океан, които целят преди всичко материален интерес. В случая с отвличането на „Galaxy Leader“ е налице грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН, която е приложила военна сила срещу мирно преминаващ търговски кораб.

Разбираме, че въоръженото нападение е свързано с войната в Близкия изток, тъй като похитителите поставят политически искания към воюващите страни, в случая прекратяване на военните действия. Отчитаме фактът, че случаят е сложен и труден за решаване. Не смятаме обаче, че само с мълчание той ще се реши от само себе си. Надяваме се, че българското правителство ще положи всички сили, като заяви ясно своята позиция и потърси помощта на своите партньори на ниво Европейски съюз и ООН.

Надяваме се положените усилия в най-скоро време да станат достояние на обществеността в България, до екипажа на кораба и до близките им, с което да им се вдъхне така необходимата в момента надежда и кураж, че казусът ще бъде решен положително.

Коментари (0)
Коментирай