Сили на EUNAVFOR наблюдават отвлечения от пирати край Сомалия риболовен кораб

default

Сили на EUNAVFOR наблюдават риболовен съд край бреговете на Пунтланд, Сомалия, за който се твърди, че е отвлечен от пирати.

Загрижени за потенциала на това риболовния съд да улесни по-нататъшни пиратски атаки срещу търговски кораби, операция ATALANTA разположи специални средства, за да наблюдава отблизо движенията му и да докладва позицията му на морския трафик, изпълнявайки основното си задължение да защитава корабоплаването от такива заплахи, се казва в съобщение на EUNAVFOR.

„След операция по проследяване, за момента риболовният съд плава към бреговете на Сомалия под наблюдение от сили на EUNAVFOR“, коментират военните.

EUNAVFOR остава бдителен за всякакви събития, свързани с пиратството, в своята зона на операции, за да гарантира морската сигурност.

Операция ATALANTA настоятелно препоръчва на търговските и други уязвими кораби да се регистрират в MSCHOA (VRS), за да осигурят най-ефективното наблюдение и реакция от страна на силите на ATALANTA и техните партньори в противодействието на заплахите за морската сигурност.

Maritime.bg припомня, че сомалийски пирати отвлякоха иранския риболовен кораб AL MERAJ 1. Похитителите заплашиха собствениците на плавателния съд, че ще го използват за нападения срещу други кораби, ако не им бъдат платени 400 хил. щ. долара.

Дни след този инцидент, сомалийски пирати опитаха да отвлекат танкер CENTRAL PARK, опериран от свързаната с израелски интереси „Zodiac Maritime“. На борда на плавателния съд има двама български моряци. Екипажът успешно се евакуира в сигурно помещение на борда, а по-късно бяха задържани петимата нападатели.

Коментари (0)
Коментирай