Великобритания сигнализира за малки плавателни съдове, действащи подозрително във водите на Аденския залив

Великобритания предупреди за малки плавателни съдове, действащи подозрително във водите на Аденския залив, дни след опита за отвличане на танкер CENTRAL PARK, за който Пентагонът съобщи, че е акт на сомалийски пирати.

UKMTO съобщи, че са получени „многобройни доклади“ от капитани на търговски кораби за подозрително сближаване на малки плавателни съдове в Червено море.

Предупреждението на Великобритания засилва опасенията, че е възможно да се подготвят нападения срещу корабоплаването в Аденския залив и на фона на объркването относно това дали случаят с CENTRAL PARK е свързан с терористична дейност срещу кораби на бизнеси от Израел.

Пентагонът твърди, че атаката срещу танкера в Аденския залив през уикенда вероятно е била извършена от сомалийски пирати и не е била част от действията на йеменските бунтовници хути.

Сомалийското пиратство обаче практически е изкоренено през последните години. След опита за качване на борда на CENTRAL PARK, нападателите опитват да избягат с бързоходни съдове към Йемен, а не към Сомалия, казаха източници от сигурността пред „Трайд Уиндс“.

Цените на застраховките за военен риск в Червено море вече скочиха рязко за свързаните с Израел кораби.

Датската Maersk е последната компания, която отклонява два кораба, след ZIM и Ray Car Carriers.

Коментари (0)
Коментирай