Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи „Ал Джазира“, цитирайки информация на представител на Пентагона.

В неделя UKMTO съобщи, че дрон се е взривил на 30 м. над неназован бълкер, плаващ под флага на Бахамските острови, свързан с базирани в Израел компании.

Появи се и информация за втори неназован кораб, който е бил ударен от ракета. Информация със същото съдържание бе подадена към Maritime.bg и от български моряци на други кораби (без връзка с Израел), които се намират в района.

Инцидентите са докладвани през деня в един и същ район, близо до Баб ел Мандеб.

Според предварителните данни, с които Maritime.bg разполага, вторият неназован търговски кораб е ударен в района на надстройката.

Към момента няма данни за пострадали моряци.

В неделя по време на пресконференция говорителят на „Ансар Аллах“ обяви, че операциите срещу кораби на Израел ще продължат, ако не спрат „кланетата в Газа“.

Хутите настояха, че „Червено море е затворено за Израел, а отговорност ще носи всеки, който не се съобразява с това“.

Движение „Ансар Аллах“ обяви, че в неделя са проведени нападения срещу два търговски кораба във водите на Червено море. Атаките са потвърдени от UKMTO и представители на Пентагона. Движението пое отговорност за нападения срещу кораби NUMBER 9 (контейнеровоз, плаващ под флага на Панама, IMO: 9340752, опериран от BERNHARD SCHULTE SHPMGMT UK II) и UNITY EXPLORER (бълкер, плаващ под флага на Бахамските острови, IMO: 9726035), тъй като същите „не се съобразяват с наложената в Червено море блокада за израелски кораби и отправени многократни предупреждения от Военноморските сили на Йемен (непризнатото правителство в Санаа)“.

Вижте обзор тук:

Вижте още тук:

|| Контейнеровоз е вторият поразен кораб в Червено море от Хутите край Йемен

|| Хутите атакуваха кораб, менажиран от компания с израелски собственик и български директор

Maritime.bg е единствената българска медия, осъществила връзка с „Ансар Аллах“. Групировката задържа автомобиловоз GALAXY LEADER с двама български моряци в екипажа. Пред изданието представител на движението заяви, че те са в безопасност и имат право да комуникират с близките си.

По-късно край бреговете на ОАЕ и при предполагаем удар от дрон бяха нанесени щети по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „Eastern Pacific Shipping“ отказаха да съобщят дали в екипажа има български моряци.

Последва нападение срещу плаващия под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има също двама българи. Военноморският флот на САЩ съобщи, че са били задържани пет лица, които са направили опит да похитят кораба. Пентагонът съобщи, че става дума за пиратски акт.

Коментари (0)
Коментирай