Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба.

„Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба, свързани с Израел“, заяви говорителят бригаден генерал Яхия Сарее.

„Тези операции станаха факт, тъй като екипажите на двата търговски кораба не се съобразиха с предупрежденията, че Червено море е затворено за свързани с Израел плавателни съдове“, каза Сарее.

Той изтъкна, че Въоръжените сили на Йемен ще продължат блокадата на кораби, собственост или оперирани от свързани с Израел компании.

„Подновяваме предупрежденията срещу собствениците на такива кораби, че те са легитимна цел“, заяви бригадният генерал.

Сарее съобщи, че единият поразен кораб е плаващият под флага на Бахамските острови бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035). Корабът се менажира от базирана във Великобритания компания с български директор.

Вторият атакуван кораб е плаващият под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752).

По думите му срещу единия кораб е изстреляна ракета, а срещу втория – дрон.

По-рано в неделя „Ал Джазира“ цитира източник от Пентагона, който обяви, че е имало ракетен обстрел и срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64).

Няма информация за пострадали моряци при трите отделни инцидента.

Maritime.bg е единствената българска медия, осъществила връзка с „Ансар Аллах“. Групировката задържа автомобиловоз GALAXY LEADER с двама български моряци в екипажа. Пред изданието представител на движението заяви, че те са в безопасност и имат право да комуникират с близките си.

По-късно край бреговете на ОАЕ и при предполагаем удар от дрон бяха нанесени щети по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „Eastern Pacific Shipping“ отказаха да съобщят дали в екипажа има български моряци.

Последва нападение срещу плаващия под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има също двама българи. Военноморският флот на САЩ съобщи, че са били задържани пет лица, които са направили опит да похитят кораба. Пентагонът съобщи, че става дума за пиратски акт.

Коментари (0)
Коментирай