Хутите атакуваха кораб, менажиран от компания с израелски собственик и български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на Maritime.bg в система Equasis и Търговския регистър на Обединеното кралство.

ISM мениджър на кораба е базираната в Лондон „Unity Ship Management“, която е собственост Дан Давид Унгар.

Сред директорите е вписан българският гражданин Николай Петков. Той се явява и управител на едноименно дружество регистрирано в България с едноличен собственик – базираното във Великобритания дружество.

Към момента Maritime.bg не разполага с информация за български моряци в екипажа на кораба.

Няма пострадали моряци от екипажа на кораба. Той е атакуван с дрон, взривил се на 30 метра над палубата.

Отломки от дрона, паднали на палубата на UNITY EXPLORER.

Изданието все още не може да потвърди кой е вторият кораб, срещу който е проведена атака днес.

Няма информация за пострадали моряци при трите отделни инцидента в неделя.

Maritime.bg е единствената българска медия, осъществила връзка с „Ансар Аллах“. Групировката задържа автомобиловоз GALAXY LEADER с двама български моряци в екипажа. Пред изданието представител на движението заяви, че те са в безопасност и имат право да комуникират с близките си.

По-късно край бреговете на ОАЕ и при предполагаем удар от дрон бяха нанесени щети по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „Eastern Pacific Shipping“ отказаха да съобщят дали в екипажа има български моряци.

Последва нападение срещу плаващия под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има също двама българи. Военноморският флот на САЩ съобщи, че са били задържани пет лица, които са направили опит да похитят кораба. Пентагонът съобщи, че става дума за пиратски акт.

Коментари (0)
Коментирай