Контейнеровоз е вторият поразен кораб в Червено море от хутите край Йемен

Плаващият под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752) е вторият поразен от Военноморските сили на Йемен кораб в неделя.

Срещу него е изстреляна ракета, която попада в надстройката.

При нападението няма пострадали моряци, според разпространена от UKMTO информация.

ISM мениджър на кораба е „BERNHARD SCHULTE SHPMGMT UK II“, а собственик „NUMBER 9 SHIPPING LTD“.

Припомняме, че в неделя Военноморските сили на Йемен атакуваха два кораба, свързани с Израел.

Говорителят на Хутите бригаден генерал Яхия Сарее заяви, че екипажите на NUMBER 9 и UNITY EXPLORER не са се съобразили с отправените предупреждения.

„Червено море е затворено за израелски кораби“, каза Сарее.

Генералът обяви официално, че сили на Йемен са изстреляли ракета и насочили безпилотен летателен апарат към двата кораба. Той не коментира твърденията на Пентагона, че е извършен ракетен обстрел срещу USS CARNEY.

Към момента няма информация за пострадали моряци на NUMBER 9, UNITY EXPLORER и USS CARNEY.

Maritime.bg е единствената българска медия, осъществила връзка с „Ансар Аллах“. Групировката задържа автомобиловоз GALAXY LEADER с двама български моряци в екипажа. Пред изданието представител на движението заяви, че те са в безопасност и имат право да комуникират с близките си.

По-късно край бреговете на ОАЕ и при предполагаем удар от дрон бяха нанесени щети по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „Eastern Pacific Shipping“ отказаха да съобщят дали в екипажа има български моряци.

Последва нападение срещу плаващия под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има също двама българи. Военноморският флот на САЩ съобщи, че са били задържани пет лица, които са направили опит да похитят кораба. Пентагонът съобщи, че става дума за пиратски акт.

Коментари (0)
Коментирай