„Червено море е затворено за кораби на Израел“

  • Хутите поеха отговорност за атаки с дрон и ракети срещу два кораба.
  • Пентагонът съобщи за ракетен обстрел срещу боен кораб на САЩ.
  • Множество екипажи сигнализират за инциденти, свързани със сигурността.
  • Единствените, които не са разбрали, [че Червено море е затворено за Израел, б.р.], са израелските корабособственици, които рискуват живота на своите екипажи, твърдят хутите.
  • Атаките са срещу три кораба, като са застрашени животите на моряци от 14 нации, според Централното командване на САЩ.
Илюстративно изображение. Снимка: Мигел Анхел Кардона младши / Unsplash

Няколко плавателни съда, както и американски боен кораб, са атакувани в неделя във водите на Червено море. Движение „Ансар Аллах“, което контролира част от Йемен, пое официално отговорност за обстрел срещу плаващия под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752) и бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035), менажиран от лондонска фирма, собственост на израелец с български директор.

В неделя представители на Пентагона съобщиха пред телевизия „Ал Джазира“, че ракети са изстреляни и срещу USS CARNEY (DDG-64), 14-ият разрушител от клас „Arleigh Burke“ във ВМФ на Съединените щати. Екипажът успешно отразява атаките, няма пострадали военни моряци.

В неделя говорителят на Въоръжените сили на Йемен бригаден генерал Яхия Сарее обяви на пресконференция, че операциите срещу кораби на Израел ще продължат. В изявление пред медии Сарее коментира, че САЩ и Израел носят пълна отговорност за дестабилизирането на региона. Генералът заяви, че „Червено море е затворено за Израел“. Той отправи предупреждения, че неспазващите това „ограничение“ ще носят отговорност.

По-късно в неделя UKMTO разпространи информация за получени доклади за нападения срещу плавателни съдове. Имаше данни за използване на безпилотни летателни апарати.

Гръцки компании за морска сигурност, които разполагат с въоръжени екипи на кораби, плаващи в Червено море, съобщиха за други отделни инциденти.

Maritime.bg междувременно получи подобни данни от екипаж на търговски кораб с български моряци, който се намира в района.

В 19:30 ч. м. в. в Йемен бе разпространена поредна позиция на „Ансар Аллах“. Движението обяви, че са проведени нападения срещу два търговски кораба във водите на Червено море.

Хутите поеха отговорност единствено за атаките срещу кораби NUMBER 9 (контейнеровоз, плаващ под флага на Панама, IMO: 9340752, опериран от BERNHARD SCHULTE SHPMGMT UK II) и UNITY EXPLORER (бълкер, плаващ под флага на Бахамските острови, IMO: 9726035), тъй като същите „не се съобразяват с наложената в Червено море блокада за израелски кораби и отправени многократни предупреждения от Военноморските сили на Йемен (непризнатото правителство в Санаа, бел. гл. ред.)„.

Поредните нападения се случват две седмици след задържането на автомобиловоз GALAXY LEADER с български капитан и старпом.

На 03 декември хутите атакуваха бълкер, менажиран от компания с израелски собственик и български директор и контейнеровоз, за който не може да бъде установена непосредствена връзка с Израел. Движението не коментира официално заявките на Пентагона, че USS CARNEY е бил обект на ракетен обстрел.

Между пресконференцията и публикуването на декларация, хутите обявиха в социалните мрежи: „Очаквайте големи новини“.

Според източници на Maritime.bg в Йемен, движение „Ансар Аллах“ излъчва постоянни съобщения с предупреждения към „кораби, плаващи под флага на Израел, оперирани или свързани с Израел“.

„Единствените, които не са разбрали, [че Червено море е затворено за Израел, б.р.], са израелските корабособственици, които рискуват живота на своите екипажи“, каза източникът на изданието в движението.

В късните часове в неделя стана ясно, че хутите разпореждат на капитана на контейнеровоз NUMBER 9 да промени курса си и да се насочи към Ходейда. Тези твърдения бяха разпространени от „Ambrey“. Капитанът на кораба отказва да изпълни тези разпореждания. Има данни, че екипажът се евакуира в защитено помещение на борда.

Неуспешни бяха многократните опити на Maritime.bg за телефонна връзка с Николай Петков, директор на базираната в Лондон „Unity Ship Management“ и управител на едноименното й дъщерно дружество във Варна. Към момента не е ясно дали на UNITY EXPLORER има български моряци. Maritime.bg изпрати запитване до МВнР.

Междувременно стана ясно, че още няколко кораба, които се намират в Червено море, докладват за инциденти, свързани със сигурността. Екипажът на плаващия под флага на Либерия танкер C.GENUINE (IMO: 9929663) докладва за експлозия над кораба, когато съдът се намира на около 13 nm от бреговете на Йемен. Подобен доклад е наличен и от плаващия под флага на Панама бълкер AOM SOPHIE II (IMO: 9881366), който се намира във водите на Аденския залив.

Към момента няма информация за пострадали моряци при отделните инциденти в неделя в Червено море.

Хутите предупреждават, че ще продължат операциите срещу кораби, свързани с Израел, до края на „кланетата в Газа“.

„Днес имаше четири атаки срещу три отделни търговски кораба, опериращи в международни води в южната част на Червено море. Тези три кораба са свързани с 14 отделни нации. USS CARNEY отговори на сигналите за помощ от корабите“, съобщиха от Централното командване на американската армия.

Тези атаки представляват пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност. Те застрашиха живота на международни екипажи, представляващи множество страни по света. Също така имаме всички основания да вярваме, че тези атаки, макар и извършени от хусите в Йемен, са напълно активирани от Иран. Съединените щати ще обмислят всички подходящи отговори в пълна координация с международните си съюзници и партньори, казаха от Централното командване.


Maritime.bg е единствената българска медия, осъществила връзка с „Ансар Аллах“. Групировката задържа автомобиловоз GALAXY LEADER с двама български моряци в екипажа. Пред изданието представител на движението заяви, че те са в безопасност и имат право да комуникират с близките си.

По-късно край бреговете на ОАЕ и при предполагаем удар от дрон бяха нанесени щети по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „Eastern Pacific Shipping“ отказаха да съобщят дали в екипажа има български моряци.

Последва нападение срещу плаващия под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има също двама българи. Военноморският флот на САЩ съобщи, че са били задържани пет лица, които са направили опит да похитят кораба. Пентагонът съобщи, че става дума за пиратски акт.

Коментари (0)
Коментирай