САЩ: Моряци от 14 нации са застрашени при атаките на хутите срещу търговски кораби в Червено море

Моряци от 14 нации са застрашени при атаките в неделя срещу търговски кораби, проведени от хутите. Това съобщиха от Централното командване на армията на САЩ по повод четирите нападения срещу три търговски кораба във водите на Червено море.

Тези атаки представляват пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност, според САЩ.

Те застрашиха живота на международни екипажи, представляващи множество страни по света. Също така имаме всички основания да вярваме, че тези атаки, макар и извършени от хутите в Йемен, са напълно активирани от Иран, казват военните.

Съединените щати ще обмислят всички подходящи отговори в пълна координация с международните си съюзници и партньори, подчертават от Централното командване.

Приблизително в 9:15 ч. сутринта м.в., USS CARNEY засича атака с противокорабна балистична ракета, изстреляна от контролираните от хутите райони на Йемен срещу M/V UNITY EXPLORER. В съобщението на Централното командване се сочи, че екипажът е съставен от моряци от две държави. Собственик на кораба е базирано във Великобритания дружество, зад което стоят израелски интереси. Директор на компанията е български гражданин.

Приблизително в 12:00 ч. и докато е в международни води, USS CARNEY свали БПЛА, изстрелян от контролирани от хутите райони в Йемен. Дронът се е насочил към бойния кораб, въпреки че конкретната му цел не е ясна. В момента не можем да преценим дали USS CARNEY е бил цел на UAV, казват от командването. Няма щети по американския кораб или пострадали моряци от екипажа му.

При отделна атака в приблизително 12:35 ч., от UNITY EXPLORER съобщават, че корабът е бил поразен от ракета. USS CARNEY отговоря на сигнала за помощ.

Докато помагаше при оценката на щетите, USS CARNEY засича друг наближаващ БПЛА, унищожавайки дрона без щети. UNITY EXPLORER съобщава за малки щети от ракетния удар.

Около 15:30ч. контейнеровоз NUMBER 9 беше поразен от ракета, изстреляна от контролираните от хутите райони в Йемен, докато оперираше по международните морски пътища в Червено море.

Приблизително в 16:30 ч. SOPHIE II изпрати сигнал за помощ, заявявайки, че са били ударени от ракета. USS CARNEY отново отговори на сигнала за помощ. Докато осъществяваше преход към поредния поразен кораб, USS CARNEY сваля друг БПЛА, насочен в неговата посока. SOPHIE II е плаващ под панамски флаг кораб за насипни товари с моряци от осем държави.

Съединените щати ще обмислят всички подходящи отговори в пълна координация с международните си съюзници и партньори, коментират от командването.

Коментари (0)
Коментирай