Руската федерация загуби членството си в управляващия съвет на IMO

Руската федерация загуби членството си в управляващия съвет на Международната морска организация (IMO) след гласуване на страните-членки в петък.

Русия получи 80 гласа в кандидатурата си за преизбиране в категория А на Съвета на IMO, докато Либерия получи 132 гласа, за да стане най-новият член на съвета.

Украинската делегация призова страните-членки да отстранят Русия от Съвета на IMO преди гласуването, аргументирайки се, че „държава, която открито пренебрегва Хартата на ООН, не трябва да остава в управителния орган на специализираната организация на ООН“.

Руската делегация каза преди гласуването, че страната е работила за укрепване на IMO и добави, че Русия заслужава да бъде в категория А, за да бъде осигурено балансирано географско представителство.

Съветът на IMO е изпълнителният орган, който отговаря за надзора на работата на организацията. Той има 10 членове в категория А, докато членовете в категория B и C са съответно 10 и 20.

Членове от категория А на Съвета на IMO за 2024-2025 г. са Гърция, Италия, Япония, Китай, Норвегия, Панама, Южна Корея, Обединеното кралство, САЩ и Либерия.

Русия реши да не кандидатства за членство в категория B.

Бангладеш, Финландия и Перу станаха най-новите членове на Съвета на IMO от категория C.

Отхвърлянето на Русия е по-скоро символичен акт, тъй като федерацията ще може да продължи да участва в работата на организацията.

Категория AКатегория BКадегория C
КитайАвстралияБахамски о-ви
ГърцияБразилияБангладеш
ИталияКанадаЧили
ЯпонияФранцияКипър
ЛиберияГерманияДания
НорвегияИндияЕгипет
ПанамаНидерландияФинландия
Южна КореяИспанияИндонезия
ВеликобританияШвецияДжамайка
САЩОАЕКения
Малайзия
Малта
Мексико
Мароко
Перу
Филипините
Катар
Коментари (0)
Коментирай