Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието. Това заяви Иван Портних, бивш кмет на Варна, общински съветник от ПП ГЕРБ, за повдигнатото срещу него обвинение за замърсяване на Варненското езеро.

Той припомни, че нито е писал проекта, нито е осигурявал финансиране, нито е избирал изпълнител, нито е строил тръбопровода, нито е бил надзор, нито е разплащал, приемал, въвеждал в експлоатация обекта, защото по това време не се е занимавал с политика, съобщиха пред Maritime.bg от пресцентъра на ПП ГЕРБ във Варна.

Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС). Тогава съоръжението не е бил положено под дъното, както е било по проект, а е оставен отгоре, на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно причинена от котва на кораб.

„След инцидента сме уведомили всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро“, категорично заяви Иван Портних.

Той коментира, че в продължение на 3 години Община Варна е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от правителствата на ПП, за да вкопае отново тръбата под дъното на езерото.

„И в момента тръбата е там и носи потенциален риск от нова авария“, предупреди Иван Портних.

Коментари (0)
Коментирай