Липсата на навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза „Stellar Daisy“

Пренебрегването на нуждата от навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза STELLAR DAISY. Това постанови Държавният морски трибунал на Южна Корея.

Регионалният трибунал за морска безопасност в Пусан взе решението, признавайки небрежността на Polaris Shipping Co.

STELLAR DAISY, превозващ 260 000 тона желязна руда, потъна внезапно, докато извършваше преход във водите на Южния Атлантик на 31 март 2017 г. Сред 24-те членове на екипажа (8 корейски моряци и 16 филипински моряци), само двама филипински моряци бяха спасени, а останалите 22-ма все още остават в неизвестност.

Трибуналът, административен съд, ангажиран да идентифицира причините за различни морски инциденти, каза, че компанията е следвало да извърши ремонт за укрепване на корпуса, нареждайки на компанията да коригира своите практики при поддръжката на плавателни съдове.

Трибуналът оправда Корейският корабен регистър, като каза, че е трудно да се установи причинно-следствена връзка за отговорността на организацията и потъването на кораба.

Очаква се решението на трибунала да засегне гражданските и наказателните производства, свързани с потъването.

Изпълнителният директор на Polaris Shipping беше осъден от апелативен съд през 2021 г. на шест месеца затвор за нарушаване на Закона за безопасност на корабоплаването и сега чака окончателната присъда от Върховния съд, предаде агенция „Йонхап“.

През 2022 г. седем души, включително главният изпълнителен директор, бяха обвинени за гибелта на кораба и непредумишлено убийство, небрежност и свързаните процеси все още са в ход.

Коментари (0)
Коментирай