Никулден невъзможен: За риболовците на задържаните в Румъния български кораби

Никулден днес е невъзможен. Това каза пред Maritime.bg Красимир Петров, капитан и собственик на задържан в Румъния български риболовен кораб.

Maritime.bg припомня, че в края на месец март Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите имаше 10 български риболовци. Целият им улов бе иззет. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула. Северната ни съседка освободи риболовците, но задържа корабите им.

Сега кап. Петров казва, че губят вяра да върнат плавателните съдове.

По думите му задържането на българските кораби е било поръчково, а нашите риболовци не са получили абсолютно никакво съдействие от държавата.

Петров призова съседната ни страна да не бъде приемана в Шенген.

Вижте още във видеото:

Преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Коментари (0)
Коментирай