САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

  • Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море

Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че властите в Иран дирижират нападенията срещу корабоплаването в Червено море, които провежда йеменската групировка „Ансар Аллах“. Това заяви зам.-началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ адмирал Кристофър Грейди.

Maritime.bg припомня, че Централното командване на САЩ обяви, че Иран предоставя технологии боеприпаси на йеменските хути, непризнатото правителство, което контролира част от страната, граничеща с Червено море.

„Не бих бил готов да го кажа, но иранците определено, както Централното командване на САЩ вече заяви, предоставят [на хутите] технологии и различни боеприпаси“, каза адмиралът, отговаряйки на въпрос дали Иран стои зад нападенията.

Според Грейди Иран има възможност да окаже натиск над хутите за спиране на атаките.

„Ако те [иранците] им кажат [на хутите] да спрат, <…> те ще го направят“, каза адмиралът.

Адмирал Кристофър Грейди похвали екипажите на кораби USS CARNEY (DDG-64) и USS MASON (DDG-87), които отблъснаха атаките в Червено море в неделя и в края на ноември. Той вижда ръката на Иран във въоръжаването на хутите с ракети и дронове, но даде крачна назад от твърденията, че Техеран е пряко замесен в нареждането на ударите.

„Имахме късмета да бъдем там“, за да отговорим на сигналите за помощ на търговските кораби, каза Грейди.

По-рано хутите обявиха провеждане на операции срещу израелските кораби като част от усилията за спиране на ударите на Израел срещу Газа.

„Седем нации пристъпиха напред, за да предложат защита на търговското корабоплаване в региона и още може да се присъединят“, каза Грейди.

Тридесет нации участват в усилията за борба с пиратството в тези води. Въпреки че Китай е част от групата за Сомалия, страната не е сред тези, изразили готовност за действия в Червено море.

Няколко плавателни съда, както и американски боен кораб, бяха атакувани в неделя във водите на Червено море. Движение „Ансар Аллах“, което контролира част от Йемен, пое официално отговорност за обстрел срещу плаващия под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752) и бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035).

Maritime.bg е единствената българска медия, осъществила връзка с „Ансар Аллах“. Групировката задържа автомобиловоз GALAXY LEADER с двама български моряци в екипажа. Пред изданието представител на движението заяви, че те са в безопасност и имат право да комуникират с близките си.

По-късно край бреговете на ОАЕ и при предполагаем удар от дрон бяха нанесени щети по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „Eastern Pacific Shipping“ отказаха да съобщят дали в екипажа има български моряци.

Последва нападение срещу плаващия под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има също двама българи. Военноморският флот на САЩ съобщи, че са били задържани пет лица, които са направили опит да похитят кораба. Пентагонът съобщи, че става дума за пиратски акт.

Коментари (0)
Коментирай