ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха законопроект за вятърни паркове в Черно море

Народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха Законопроект за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Това е пореден опит за прокарване на подобен закон.

Към момента в България не е регламентирана възможността за изграждането на вятърни турбини в Черно море, пише Капитал.

Преди година енергийната комисия прие на първо четене законопроект, който урежда изграждането на вятърни паркове в българската акватория. До финалното му гласуване тогава обаче така и не се стигна, тъй като парламентът беше разпуснат няколко седмици по-късно.

Законопроектът е изключително подробен и в него са разписани правилата, по които ще работят новите централи, начинът на изграждането им, отговорностите на различните институции и др.

„Въпреки че не са изрично забранени, дейностите по изграждане и управление на морски вятърни централи не са ясно регламентирани, което поражда възможни конфликти при ползването на морски територии“, се посочва и в мотивите на проекта.

Предвижда се вятърните проекти да могат да се развиват в приоритетни и неприоритетни зони. За първите ще се обявява търг за проучване и концесия, а при вторите ще се проучват потенциалът и възможностите за изграждане на вятърни електроцентрали. Процедурите по концесии ще се откриват с решение на енергийния министър, но ще се провеждат от КЕВР. Разрешение за проучване в неприоритетните зони пък ще се издава от самото енергийно министерство.

Съдържанието на Законопроекта може да бъде видяно тук.

Maritime.bg припомня, че риболовният бранш на България е против изграждането на вятърни паркове във водите на Черно море на дълбочина по-малка от 100 метра.

Има спешна необходимост да се идентифицират и оценят потенциалните въздействия върху околната среда, свързани с офшорното производство на енергия, което може да има както положително, така и отрицателно въздействие върху морските екосистеми. Отрицателните въздействия над околната среда от морските вятърни паркове се съобщават по-често в научните изследвания.

Видео:

Коментари (0)
Коментирай