Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД „Гранична полиция“.

Това става ясно от обявена обществена поръчка за над 3,8 млн. лева, установи справка на Maritime.bg. Процедурата е обявена днес, а крайният срок за подаване на оферти е 20-и декември.

В техническата документация е посочено, че един от дроновете ще бъде бизиран на борда на кораб, а вторият ще бъде мобилен.

Дроновете, които ГДГП ще придобие, трябва да могат да летят на височина над 2500 метра и в неблагоприятни метеоусловия, включително да са оборудвани с термо камери.

През тази година Главна дирекция “Гранична полиция” прие в състава си кораб за гранично-брегова охрана БАЛЧИК (524), построен от естонската Baltic Workboats. Средствата за доставка на гранично-полицейския патрулен кораб бяха в размер на 30 580 851 лв. и осигурени по Индикативната годишна работна програма 2018 на Фонд “Вътрешна сигурност”.

Граничният полицейски патрулен кораб е предназначен както за наблюдение на морската държавна граница на Република България, така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. 

Видео от архива:

Коментари (0)
Коментирай