Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в категория „Социална инфраструктура – култура“ за 2023 г.

Интересната сграда се намира в Зоната за обществен достъп непосредствено до Морска гара – Бургас на пристанищен терминал Бургас-изток 1. Тя е комбинация от съвременна архитектура и модерно пространство за обучение и развлечение, според съобщение от пресслужбата на ДППИ, изпратено до Maritime.bg. 

Планетариумът представлява огледална сфера, състояща се от неръждаема стомана, поставена на сектори. Пръстенът е с конструкция от метални профили и е облицован с материали, устойчиви на атмосферни влияния. Входът към Планетариума включва специални лазерно изрязани метални входно-изходни портали, а пътека с наклон, виеща се около сградата, осигурява достъп на хора в неравностойно положение. Благодарение на технологичните предимства, с които обектът разполага – последен модел оборудване за 3D прожекции и визуализации, посетителите могат да се потопят в тайните на необятния Космос.

Коментари (0)
Коментирай