Турция полага усилия за гарантиране на мира и стабилността в Черно море

Турция ще продължи да полага усилия за гарантиране на мира и стабилността в Черно море. Това се казва в изявление на Съвета за национална сигурност на Турция, чието заседание беше председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Беше отбелязана необходимостта от прекратяване на руско-украинската война, която увеличава регионалните и глобалните рискове, чрез установяване на незабавно прекратяване на огъня и траен мир. Беше заявено, че Турция ще продължи усилията си за осигуряване на мир и стабилност в Черно море, като внимателно продължава прилагането на подходи и практики, насочени към елиминиране на съществуващите рискове в съответствие с разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо“, се казва в изявлението.

На 11 декември 2023 г. Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви, че ще прехвърли два миночистача от клас Sandown в Украйна за подобряване на сигурността в Черно море.

Ведомството изрази надежда, че благодарение на тези доставки „Украйна ще успее да увеличи износа на своята земеделска продукция през Черно море“. Министерството на отбраната на кралството тогава обясни, че става дума за „дългосрочна помощ за трансформиране на украинските военноморски сили за по-голяма съвместимост със западните съюзници и взаимодействие с НАТО“.

На 2 януари турските власти отрекоха съобщенията, че са допуснали преминаването на двата кораба през черноморските проливи. Турция многократно е заявявала, че стриктно спазва Конвенцията от Монтрьо и въз основа на член 19 от нея, с началото на специалната операция на Русия в Украйна, затвори зоната на проливите (Босфора и Дарданелите) за преминаване на военни кораби, за да се предотврати по-нататъшно нарастване на напрежението в Черноморския басейн. Анкара също подчерта, че продължава усилията за спазване на принципа за „регионална отговорност“ в Черно море, за да не се нарушат съществуващите баланси.

Коментари (0)
Коментирай