Украйна се надява да получи две стари британски фрегати

Украйна се надява да получи изведени от експлоатация кораби от Кралските военноморски сили на Великобритания. Това стана ясно от думите на командира на ВМС на Украйна Алексей Нейжпапа.

Той коментира в интервю за телевизия „Скай“, че Киев с радост би приел два изведени от строя британски кораба.

Maritime.bg припомня, че Кралският военноморски флот на Великобритания изпитва сериозен недостиг на кадри, а през годината се очаква от експлоатация да бъдат изведени две фрегати поради липсата на подготвени военни моряци.

Британският флот е принуден да изведе от строя HMS WESTMINSTER и HMS ARGYLL, за да пренасочи техните екипажи към нови фрегати. Двата кораба се нуждаят от ремонти, които могат да продължат няколко години и да приключат след появата на първите нови фрегати, поради което от икономическа гледна точка командването сметна за разумно да ги изведе от експлоатация в близко бъдеще.

Предполага се, че фрегатите ще бъдат предадени на съюзниците или нарязани.

Ако бъде взето такова решение относно възможността за прехвърляне на две фрегати в Украйна, ще бъдем много щастливи

каза Нейжпапа пред телевизията, предаде ТАСС

Припомняме, че Великобритания обяви, че ще предостави и два стари миночистача на Украйна. Турция заяви, че няма да допусне преминаване на корабите през Проливите до края на военните действия между Руската федерация и Украйна.