Намаляват обработваните украински зърнени товари в Пристанище Констанца

С 38 процента на годишна база намаля обработката на украински зърнени товари в терминалите на румънското пристанище Констанца, след като Украйна вече осигурява до голяма степен износа си през собствени пристанища на Черно море.

Украинският износ през Констанца, който не съществуваше преди войната, достигна 8,6 милиона тона през 2022 г. и скочи до 14 милиона тона миналата година, подпомогнат от финансирани от ЕС инвестиции в пристанището и от допълнително оборудване, осигурено от операторите, предаде Ройтерс.

Транзитните обеми са спаднали на 436 000 тона през януари от 700 000 тона година по-рано, съобщиха пристанищните власти в Румъния.

„Усещането сред операторите е, че обемите спадат, украинският коридор през собствените пристанища на страната работи“, заяви за агенцията Виорел Панаит, мениджър на оператора Комвекс (Comvex).

Украйна реализира коридор през август, който преминава край западния бряг на Черно море близо до Румъния и България, скоро след като Русия се оттегли от постигнатата с посредничеството на ООН сделка за износ на зърно през Черно море.

Панаит, който е и председател на Бизнес асоциацията на пристанище Констанца, каза, че новите механизми за контрол на износа на зърно, въведени от Киев миналата година, за да се предотврати избягването на данъци, са допринесли за спада.

Той добави, че румънските пристанищни оператори, логистични и железопътни компании са инвестирали за увеличаване на капацитета заради украинското зърно, а финансиране от ЕС схеми за подкрепа също са в ход. 

„Има опасения, че тези експортни маршрути, създадени през последните две години, ще бъдат загубени. Като се имат предвид еквивалентните разходи за транспорта през украинските пристанища и Констанца, един рационален начин за запазване на новите потоци … би бил разумен“, добави той, предаде БТА.

Все пак някои пазарни анализатори заявиха, че очакват обемите да започнат отново да нарастват през пролетта.

„Виждаме затишие на пазара, украинските фермери се колебаят да продават на толкова ниски цени, но износът ще се възобнови през март-април“, заяви за Ройтерс Чезар Георге от румънската консултантска фирма за пазара на зърно АГРИКолумн (AGRIColumn).

През януари Джим О’Браян, помощник-секретар в Службата за европейски и евразийски въпроси към Държавния департамент на САЩ, заяви, че очаква Румъния да остане най-голямият алтернативен маршрут на Украйна за износа на зърно и други продукти след собствените й пристанища. 

Коментари (0)
Коментирай