Круизна линия може да свърже черноморските пристанища

Потенциалното откриване на круизна линия, свързваща страните на Черно море, обсъдиха в Бургас областният управител Пламен Янев и посланикът на Грузия Н. Пр. Отар Бердзенишвили. Тема на разговор бе и възможността за задълбочаване на двустранните взаимоотношения на регионално ниво между двете държави. На срещата също бяха обсъдени теми от взаимен интерес като възможности за икономическо сътрудничество, реализация на визити на бизнес делегации от двете страни и за повишаване на туристическия обмен както по въздух, така и по вода.

И Пламен Янев, и Н. Пр. Отар Бердзенишвили се обединиха около едно мнение, че основни проблеми в туристическия сектор са липсата на директни полети от Грузия до България, както и на круизна линия в Черно море, която да свързва двете страни. Посланикът на Грузия предложи в тази линия да бъде включена и Румъния, за да бъдат круизите по-привлекателни за туристите, според пресслужбата на областната администрация.

Към момента морската връзка между България и Грузия се осъществява от ферибот ДРУЖБА, който отчете рекордни превози през миналата година.

Припомняме, че идеята за Черноморска круизна линия се появи преди няколко години, включително бе подкрепена от бизнеса, налице бяха и проекти за пътническа линия между Бургас и Турция. Ход на реализацията им не бе даден.

Геополитическата обстановка в Черно море стана причина за практическо спиране на круизния сезон в България през изминалите години. След присъединяването с референдум на полуостров Крим в състава на Руската федерация през 2014 година и последвалата пандемия от коронавирус COVID-19 изминаха няколко години, в които круизният туризъм в Черно море практически бе спрян. Изключение правят само някои речни пътнически кораби, които посещават румънското черноморско пристанище Констанца.

В момента в Черно море е активна единствено крузната линия, обслужвана от кораб ASTORIA GRANDE между Русия и Турция.

През миналата година Бургас бе домакин на Генералната асамблея на MedCruisе.

Коментари (0)
Коментирай