Речен надзор се мести в емблематична сграда в Русе

Речната дирекция на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ в Русе ще бъде преместена в сграда – групов паметник на културата, част от ансамбъл „Улица Славянска“ в крайдунавския град. Това става ясно от обявена обществена поръчка за ремонт на зданието, видя Maritime.bg.

Мащабният проект ще бъде реализиран с до 1,6 млн. лева, става ясно от документите по процедурата.

Обхватът на проекта включва вътрешни преустройства, при които не се засяга конструкцията на сградата и не се променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях.

Проектната разработка предвижда обособяване на склад и архив в подземния етаж на сградата.

Настоящата сграда на ДРН – Русе.
Снимка: Вл. Петков

На първия етаж са предвидени приемна зона за външни посетители, офиси и сервизни помещения. На втория етаж се разполагат учебна и заседателна зала, кабинети и стая за сървъри.

На мансардния етаж ще бъде обособен отворен офис за 16 служители на агенцията и два кабинета.

Предвижда се и почистване на фасадите и реставрирането на покривното покритие.

СГРАДАТА НА ПАНАЙОТ СПАСОВ – ДОМ НА МОРЯКА

Пощенска картичка, Русе, ул. „Търговска“ (Славянска), Сградата на Панайот Спасов – Дом на моряка.
© Фонд на РИМ-Русе, инв. № 6586

Сградата на ул. „Славянска“ 4 в гр. Русе е построена през 1898 г. за жилище и магазини на русенския търговец Панайот Спасов, разказаха пред Maritime.bg уредниците на отдел „Нова история“ на Регионален исторически музей – Русе.

Още преди Освобождението Панайот Спасов е имал складове за стоки близо до дунавската митница и пътническото пристанище. След Освобождението той закупува парцела на ул. „Търговска“ („Славянска“) и през 1898 г. построява там емблематичната сграда. Състои се от търговска и жилищна част.

Автор на проекта е арх. Нигохос Бедросян. Къщата е построена на площ от 400 кв. м. Фасадата откъм улицата е дълга 35 м. Състои се от партер, първи етаж и мансардна. В партера е имало три магазина за колониални стоки, зареждани направо от пристанището.

Жилището на търговеца се състои от 10 стаи, шест от които са ориентирани към улицата. Целият партерен етаж и ъгловата фасада към ул. „Славянска” имат каменна облицовка. От камък са изработени и всички архитектурни форми и орнаменти по лицевата част на сградата. Входните врати са две: едната за магазините, а другата за жилището и са еднакво оформени с каменни профилирани рамки, украсени с ленти и различни растителни орнаменти. Прозорците са увенчани от фронтони върху конзоли с акантов лист, прекъснат от герб, допълнен от спирали и раковини. Има две кули, като по-високата акцентира ъгъла на сградата.

През 1955 г. е извършено преустройство в разпределението с цел използването на сградата за Дом на моряка.

През 2011 г. в партера на сградата е имало бар-клуб (бивш Интерклуб), а в етажите са настанени ведомствата на Министерството на транспорта – Изпълнителна дирекция Морска администрация и Дирекция Пристанищна администрация – Русе. 

„При направен оглед се установи, че няма настъпили видими дефекти по елементите на конструкцията като пукнатини и недопустими деформации, поставящи под съмнение устойчивостта и носимоспособността й“, пише в инвестиционния проект от 2022 г. или 124 години след строителството на сградата.

Очаква се проектът за ремонт и реставрация на сградата да завърши успешно към края на годината

заяви пред Maritime.bg к.д.п. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“.

По думите му проектът има за цел да подобри обслужването, което дирекцията на агенцията предоставя.

Дирекция Речен надзор – Русе ще има възможност да изпълнява по-пълноценно своите ангажименти, включително при обслужването на работещите в транспорта по вътрешните водни пътища, както и бизнеса, каза още к.д.п. Венцислав Иванов.

Коментари (0)
Коментирай