Снимки на фар Калиакра от 30-те години на 20-и век

Снимките на фаровата кула на нос Калиакра (с лошо качество и ниска резолюция), са от малкото ни достъпни снимки между двете световни войни, когато нос Калиакра е в границите на Кралство Румъния (1913-1916; 1919-1940). 

Фар Калиакра е изграден след разрушителното земетресение на 18/31 март 1901 г., когато фаровата кула е повредена, а къщата на фаропазачите – полуразрушена. Новата фарова кула и монтираната в нея оптика (работила до земетресението) е открита за навигация на 1 октомври 1901 г.* 

Първата снимка е поглед към фар Калиакра от север. Снимката е от (или след) 1925 г. През 1924 г. румънските морски власти изграждат къщата на фаропазачите (долепена на фуга до фаровата кула). На преден план са румънската кралица Мария и дъщеря и принципеса Илеана в народни носии.

Втората снимка е поглед към фаровата кула от юг-югозапад. Кулата е боядисана в бяло, както и днес. Къщата на фаропазачите, изградена през 1924 г., е с два прозореца гледащи на юг. Днес левият прозорец е зазидан. Пред фасадата на къщата е застанал и един от фаропазачите. Зад къщата на фаропазачите през 1929 г. румънските морски власти изграждат две нови постройки, в които се помещават радиофарът Маркони (Marconi Wireless Beacon 1) и дизеловите генератори за неговото захранване. Антената на радиофара е опъната между два метални пилона с височина 21 м. (издигнати на изток от фаровата кула). През април 1934 г. румънските власти заменят остарялата френска оптика с оптика на шведската фирма “Aktiebolaget Gasaccumulator Company” (AGA) с електрическа лампа. Лампата е захранвана с ток от два дизелови генератора “Crossley” (захранващи и радиофара “Marconi”).

Третата снимка е поглед към фаровата кула и пилоните на радиофара от юг. 

* https://morskivestnik.com/compass/news/2021/102021/102021_1.html (Към историята на фар Калиакра).

Коментари (0)
Коментирай