Аплодисменти за Павлин Надворни във Варна

Семейство, роднини, колеги и приятели посрещнаха днес на Летище Варна Павлин Надворни, българският участник в Околосветската регата за едночленни екипажи Global Solo Challenge. Шкиперът и единствен член на екипажа на ветроходната яхта Espresso Martini кацна в 09:09 ч. с полет от Истанбул, след няколко дневен маратон във въздуха от Нова Зеландия.

Чувствам се странно, но щастлив! Лодката е цяла, аз не съвсем, но ще се възстановя. Беше тежък ветроходен сезон, видя се дори и супертримараните в регата Arkea Ultim Challenge имаха и още имат проблеми. Тялото ми не издържа, в крайна сметка това бе най-разумното решение – да прекратя участие. Надявам се октомври – ноември т.г. да довършим плаването. Имам покани от ветроходци в Нова Зеландия за участия в няколко местни регати. Изключвам иконата на световното ветроходство „Сидни – Хобарт“, изпитвам известна непоносимост към Тасманово море. Който не плавал в Южните ширини, нищо не знае!

сподели Надворни пред Maritime.bg на летището във Варна.

Павлин Надворни  – шкипер и единствен член на екипажа на яхта Espresso Martini, стартира на 21 октомври 2023 г. от Ла Коруня.

Зад кърмата са над 15 000 морски мили и два от великите носове – Добра Надежда и Лийуин. В средата на януари Надворни спря в Нова Зеландия за ремонтни работи по мачтата.

Няколко седмици отново стартира, но по лекарско предписание се завърна отново в Нова Зеландия. Яхтата е там, консервирана и под надзора на новите му приятели.

От стартиралите в Global Solo Challenge шесттнадесет участници останаха осем. Очаква се първият да финишира на 24 февруари отново в Ла Коруня.

Global Solo Challenge‘2023 е регата за едночленни екипажи по класическия околосветски маршрут през нос Добра Надежда, нос Лийуин и нос Хорн с яхти серийно производство. Участниците в GSC стартираха от испанското пристанище Ла Коруня в периода 26 август 2023– 6 януари 2024 в зависимост от коефициента си по хендикапните системи. Форматът е „преследване“ – стартовият график е от най-бавните към най-бързите. След близо 25 000 проплавани мили победител е този, пресякъл финалната линия в Ла Коруня.

Всичко за Предизвикателството на Павлин Надворни и участието в GSC, четете тук

Коментари (0)
Коментирай