Бойко Борисов: Оттегляме подкрепата за закона за вятърните паркове в Черно море

С ръкопляскане и възгласи „браво“, представители на сектори „Рибарство и аквакултури“ и „Туризъм“ посрещнаха заявката от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че политическата партия оттегля подкрепата за приетия на първо четене в Народното събрание Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Той мина в зала без широко обществено обсъждане в крайморските общини, морската индустрия, научната общност и засегнатите сектори.

Вчера риболовци обявиха в социалните мрежи мирна среща, за да бъде за пореден път изразено несъгласие със законопроекта за вятърни паркове в Черно море.

„Събираме се със семействата си, с децата си – всички. Заедно! Настояваме за оттеглянето на законопроекта за вятърни паркове във водите на Черно море. Това е мирно изявление на българите, които искат да запазят земята и поминъка си“, пишеше в обявата за събитието.

Как протече срещата, „На живо“:

Представители на риболовната общност от цялото Черноморие очакват среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.
преди 2 мес.23.02.2024 18:07

Риболовната общност очаква Бойко Борисов с искане за оттегляне на закона за вятърни паркове в Черно море

Представители на риболовната общност от цялото Черноморие очакват среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Рибарите настояват за оттегляне на законопроекта за възобновяема енергия от морските пространства.

В залата са и представители на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и на Българската асоциация на заведенията

преди 2 мес.23.02.2024 18:42

Хотелиери и рибари към Борисов: Оттеглете законопроекта

Толкова бързо да бъде приет законопроектът на първо четене е нецелесъобразно и трябва да бъде оттеглен, заявиха пред лидера на ГЕРБ председателите на риболовната общност и туризма.

Председателят на риболовното сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев заяви, че е потърсено съдействието на най-голямата партия. По-рано бе обявена готовност за протестни действия.

В срещата участва Павлин Косев, председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, както и Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията. И двамата изразиха категорични позиции срещу приетия текст.

преди 2 мес.23.02.2024 18:44

Бойко Борисов: Дяволът е в детайлите

Почти няма град без рибарски пристанища и мисля, че всички са доволни, заяви лидерът на ГЕРБ. Той припомни какво е направило правителството на партията и за туристическия бизнес по време на коронавирус пандемията.

Не можехме да пипнем промяна на закон без обществено обсъждане. Той даде за пример дори „казаните за ракията“. Борисов изрази учудване, че на кръглата маса в София не е присъствал основният вносител на законопроекта Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) и че не е имало широко обсъждане с обществеността.

Той подчерта, че ГЕРБ е сред политическите партии, подкрепящи развитието на зелената енергия.

Когато вдигнахте шум, аз мислех, както в тези години, когато сме управлявали, че този закон е минал на обществено обсъждане

каза Бойко Борисов.

Делян Добрев, за съжаление по същия начин, както вие, каза че сме подкрепили Ивайло Мирчев, но както винаги – дяволът е в детайлите, подчерта още председателят на ГЕРБ.

преди 2 мес.23.02.2024 18:52

Бойко Борисов: Оттегляме подкрепата си

Да поставим под риск и стрес цели сектори въобще не си струва. Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата за този законопроект.

Борисов пое ангажимент пред събралите представители на двата ключови сектора за Черноморието, че депутатите на ГЕРБ няма да подкрепят закона на второ четене.

Очаква се законопроектът да бъде оттеглен.

Борисов не отговори на въпрос на Maritime.bg за оценката му за твърденията на поддръжниците на законопроекта, че обявилите се срещу текста професионални общности са „проводници на чужди интереси“.

Вижте още във видеото:

Накратко, как се стигна до този момент.

Снимка: Боб Брюър

Двата основополагащи за крайбрежните общности сектора изразиха силни притеснения от така приетите текстове. Съмнения срещу тях изразиха и представители на опозицията от БСП и Възраждане, които определиха законопроекта като изцяло лобистки.

Законопроектът бе внесен от депутатите Ивайло Мирчев, Делян Добрев, Рамадан Аталай, Гроздан Караджов, Станислав Анастасов, Владислав Панев и Калоян Икономов.

Как протече обсъждането при първото гласуване в Народното събрание

След обявяване на протестна готовност от риболовните сдружения, туристическите и неправителствените екоорганизации, основният вносител на законопроекта Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) покани на кръгла маса заинтересованите страни. Тя се проведе в София и в неговото отсъствие. Депутатът пропусна срещата, за да посети Украйна.

Какви бяха мненията след кръглата маса:

Анализ на данните за активността на българския риболовен флот показва, че секторът ще бъде силно засегнат при изграждане на вятърни паркове в обявени приоритетни зони

Последователно крайморските общини, през своите общински съвети, приеха декларации срещу законодателния текст, който ще даде път за развитие на офшорни вятърни паркове. Искания за оттегляне на текста приеха местните парламенти в Шабла, Каварна, Балчик, Бяла и последно Варна. Други общини по крайбрежието на Черно море също изразиха негативни становища. Подобни са и позициите на много от институциите.

Варна се обяви срещу вятърните паркове в Черно море

Срещу какво се обявиха от риболовния и туристическия сектор?

Основно искане бе за незабавното оттегляне на законопроекта и неговото евентуално бъдещо преразглеждане при широко обществено обсъждане. Нито една от организациите, които застанаха срещу законопроекта, не е заявила позиции срещу възобновяемите енергийни източници и нуждата от зелена енергийна трансформация.

Искахме оттегляне на този текст, тъй като той бе приет буквално на тъмно, без участието на всички заинтересовани страни

каза пред Maritime.bg Емил Милев, председател на риболовното сдружение „Черноморски изгрев“.

Руски шпиони и агенти за чуждо влияние?

Защитниците на законодателната инициатива обявиха, че заставащите срещу нея са проводници на чужди интереси – на Руската федерация. Тези твърдения, за които не бяха дадени никакви доказателства, станаха причина за обявяване на общонационална протестна готовност.

Основен поддръжник на законопроекта е неправителствената организация „Център за изследване на демокрацията“ (ЦИД), участвал в разработката на проект за българо-румънски енергиен остров в Черно море. ЦИД е първият създаден в България американски тинк-танк, предназначен да налага проамериканска „мека сила“ ( 1 ).

Центърът е автор на доклад за оценка на офшорния потенциал на Черно море. Проучването е финансирано от Европейската фондация за климата (ECF). Последната организация пък се финансира от други много големи фондации, базирани основно в Съединените щати, сред които Семейният фонд на Рокфелер.

В червен цвят са изобразени потенциалните приоритетни зони за изграждане на вятърни паркове от ЦИД. В бял цвят са изобразени потенциалните приоритетни зони за изграждане на други паркове, обявени от частната компания „Hooracan“. В лилав цвят е зоната на активност на българския риболовен флот и традиционните риболовни полета. Традиционните риболовни полета съвпадат с пътищата на миграционните видове риби.

Всичко по темата до момента, четете тук

Снимки от срещата във Варна (О. Цанев/Maritime.bg):

Коментари (0)
Коментирай