Преди 60 години е създаден “Океански риболов”

На 26 февруари преди 60 години е подписано решението за създаване на предприятието „Океански риболов” в Бургас. През силните си години то осигурява над 150 млн. долара годишно в държавния бюджет.

Дейността му започва на 24 април 1964 г., когато на траулера „Феникс” се качва български екипаж, с първи капитан Димитър Велков и главен механик Милко Герчев. Кадрите, които започват работа за предприятието са предимно моряци от Параходство „Български морски флот“.

Още през 1966 г. корабите от все още малкия ни океански риболовен флот доставят на вътрешния ни пазар 15 000 тона риба – два пъти повече от улова на риба от местните водни ресурси.

През 70-те и 80-те години риболовният ни флот разполага с 38 траулера, а в него са заети над 6000 души. Всеки кораб има екипаж от около 80 души. Постепенно се създава един доста солиден флот, който започва да мери сили с водещите държави и компании в бранша. Корабите на „Океански риболов“ ловуват предимно в Атлантическия океан и в западните части на Индийския океан, но навлизат и във водите на Тихия океан.

Част от улова е предназначен за вътрешния пазар, но повечето се пласира в чужбина срещу валута – Близкия изток, Румъния, Унгария, Монголия, в републиките от бившия СССР, Бразилия, Аржентина, Колумбия, Уругвай и в над 10 африкански държави.

След 1989 г. започва ликвидирането на океанския ни риболовен флот, без да има реална икономическа обосновка.

Коментари (0)
Коментирай