Рязко се увеличават сигналите за проблеми с психичното здраве на море

През последното тримесечие на 2023 г. се наблюдава рязко увеличение на броя на сигналите, свързани с проблеми с психичното здраве, в редица линии за помощ, управлявани от Международната мрежа за хуманно отношение и помощ на моряците (ISWAN). Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на организацията.

В последната си тримесечна инфографика за 2023 г. ISWAN подчертава 44% увеличение на тримесечие на сигнали (обаждания или съобщения), свързани с предизвикателствата на психичното здраве. Между октомври и декември 2023 г. ISWAN получи 128 сигнала, свързани с психологически затруднения, спрямо 89 контакта през предходното тримесечие. Това представлява най-големия брой, откакто през 2019 г. беше създадена текущата система за отчитане на линията за помощ. SeafarerHelp и Yacht Crew Help, безплатните, поверителни линии за помощ на ISWAN за моряци, регистрират най-голям брой контакти на тримесечие, свързани с психичното здраве, с увеличение от 46% и съответно 58%.

Преживяването на форма на злоупотреба, тормоз, дискриминация и насилие е проблемът, който е най-тясно свързан с психичните проблеми. Малко над 13% от моряците, които са се свързали с линиите за помощ на ISWAN във връзка с притеснения за тяхното психическо благополучие между октомври и декември 2023 г., също съобщават, че са преживели форма на насилие на море, включително сексуално насилие или тормоз, физическо насилие или дискриминация въз основа на тяхната националност. Някои моряци съобщават, че са били принудени да работят при изключително стресови условия, надвишаващи разпоредбите за работно време. 11% от моряците съобщават, че умората е фактор за техните психични проблеми.

Около 11% от моряците съобщиха, че проблемите в личния им живот оказват влияние върху психичното им здраве, уточняват от организацията.

Данните от линията за помощ на ISWAN постоянно показват, че жените моряци са непропорционално засегнати от предизвикателствата на психичното здраве на море.

През четвъртото тримесечие 24% от хората, които се свързаха с телефонните линии за помощ на ISWAN във връзка с опасения за тяхното психологическо благополучие, бяха жени, а 75% бяха мъже. Като цяло през тримесечието 9% от хората, които са се свързали с линията за помощ, са се идентифицирали като жени, а 89% като мъже.

Фактът, че контактите с линиите за помощ на ISWAN, свързани с психичното здраве, са били най-високите в историята през четвъртото тримесечие, е силна индикация, че въпреки че COVID-19 е зад нас, животът остава много труден за много моряци. Вече има много по-добро разбиране в морския сектор на специфичните предизвикателства за поддържане на добро психично здраве на море. Има и много обнадеждаващи стъпки напред по отношение на развитието на лидерска култура, която ще подпомогне по-ефективно благосъстоянието на моряците. Данните от телефонната линия за помощ на ISWAN обаче показват, че все още има какво да се направи по отношение на гарантирането, че всички моряци имат безопасна и уважителна работна среда, която защитава тяхното здраве и благополучие.

каза главният изпълнителен директор на ISWAN Саймън Грейндж.
Коментари (0)
Коментирай