Кризата в Червено море носи ръст на товарите в испанските пристанища

С 25 на сто се е увеличил товарооборотът на основните пристанища на Испания през януари. Причина става пренасочването на кораби от Червено море през н. Добра надежда, предаде „Ройтерс“.

В северните пристанища на Испания обемът на транзитните товари също е скочил до три пъти, тъй като търговците са избрали да избягват превоза на стоки с камиони през Европа поради широко разпространени фермерски блокади, казва испанската асоциация за търговия на дребно и хранително-вкусовата промишленост Aecoc.

Пристанища като Лас Палмас на Канарските острови и Барселона отбелязаха съответно 25,4% и 7,6% увеличение на обработените товари през първия месец на 2023 г. Общият товарооборот се е увеличил с 3,4% през януари в сравнение с 3,3% спад за същия период през миналата година.

Испанските пристанища са важни входни точки към Европа за товари, превозвани с кораби, които са пренасочени край Южна Африка, за да избегнат атаките на бунтовниците хути край Йемен.

Увеличаването на товарооборота може да е свързано с последиците от кризата в Червено море, но по-точна оценка може да бъде дадена след няколко месеца

според държавната пристанищна агенция.
Коментари (0)
Коментирай