Рибарските пристанища във Варна – арена на нов сблъсък с поискани оставки

Липсата на местна политика за рибарската общност във Варна е основа за постоянно напрежение между нея и властта. Преди 3 години стана ясно, че построеното като рибарско пристанище „Карантината“ е отслабнало с цели 73 места, макар в проекта да бяха вложените над 13 милиона лева. Необходими бяха допълнителни инвестиции за привеждането на пристанището в експлоатационна годност, а сега са нужни още средства за аварийни ремонти след преминаването преди месеци на няколко циклона.

Липсата на политики за сектора във Варна е видима и от Космоса.

За нов фронт на напрежение съобщиха днес пред Maritime.bg представители на седемте основни риболовни сдружения във Варна.

По думите им то е свързано с управлението на съществуващите две рибарски пристанище – „Варна“ и „Карантината“, които се намират в кв. „Аспарухово“. Риболовните сдружения изтъкват, че имат сериозни разминавания с Лъчезар Братоев, който пое управлението на общинските пристанища.

През януари Братоев заяви пред Maritime.bg, че приоритет в работата му ще бъдат именно рибарите.

„Това не се случи изобщо и рибарите не са приоритет. Поведението му е недопустимо, назначението му е недопустимо. Недопустими са и конфликтите, които създава“, заявиха днес от рибарските сдружения. Представителите им съобщиха, че са подали сигнал до Общински съвет Варна с искане за отстраняване на Лъчезар Братоев.

Според председателя на сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев, конфликтните ситуации с рибарските пристанища ескалират. „С всичките му действия, той настройва обществеността срещу рибарите“, каза Милев.

В нашия град трябва да има визия за рибарските пристанища и тяхното развитие. С неговото назначаване – виждаме опит рибарството във Варна да бъде унищожено“, коментира още председателят на „Черноморски изгрев“.

Велислав Вангелов, председател на Организацията на производителите на Черноморска мида, заяви, че са правени опити за „конструктивни разговори“. Той изтъкна, че сред проблемите е невъзможността на сдруженията от сектора да участват при разпределението на свободни места в рибарските пристанища. По думите на Вангелов това е една от конфликтните точки, тъй като новото общинско ръководство е изразило готовност за допуск в пристанището и на плавателни съдове, които не са пряко ангажирани със стопански риболов.

Подобна позиция изрази и председателят на сдружение „Черноморски риболов – Варна“ Тодор Тодоров. „Той иска еднолично да определя кои лодки да домуват в пристанището“, каза Тодоров по повод Братоев.

„Видимо от публикациите на г-н Братоев (във Фейсбук) става ясно, че той има интерес за провеждане на яхтени регати и други инициативи в това пристанище“, смята още Тодоров.

По думите на Александър Тръпчев, председател на две други риболовни сдружения, Братоев неправилно предлага ръст на пристанищните такси в двете рибарски пристанища във Варна.

„Най-вероятно защото според него рибарите плащат малко и тези пристанища отчитат загуби“, каза той.

Според него всички общини по Черноморието, където има изградени лодкостоянки и рибарски пристанища, са приели решения за подкрепа на местните риболовни общности. „Като се осигуряват отстъпки до 90% от пристанищните такси“, разясни Тръпчев. Такова решение е било взето от ОбС-Варна през миналата година, но се очаква новата управа на фишпортовете да внесе искане за пореден ръст на таксите.

Теньо Тенев, председател на СНЦ „Фарчето“ каза пред Maritime.bg, че риболовната общност е силно афектирана от някои изказвания в социалните мрежи, които нагнетяват напрежение срещу общността.

Лъчезар Братоев, началник „Рибарски пристанища“ в дружеството-оператор на Община Варна заяви пред Maritime.bg, че е било постигнато споразумение за пристанищните такси. „Силно съм изненадан, че 5 дни по-късно това, че си стиснахме ръцете се отрича“, каза той.

Братоев уточни, че предложеното увеличаване на тарифите не е сериозно и не следва да засегне риболовната общност. Заяви още, че „атаката срещу него вероятно е политическа“.

Той изрази готовност за провеждане на поредна среща с представителите на риболовните сдружения.

От пресслужбата на Община Варна заявиха пред Maritime.bg, че кметът Благомир Коцев е информиран за настъпилата ситуация. „Благомир Коцев ще проведе среща през следващата седмица с представители на сдруженията от сектор „Рибарство и аквакултури“, на която ще бъдат обсъдени възможните стъпки за решаване на трупаните с години проблеми, пред които е изправена рибарската общност“, казаха от Община Варна.

Вижте всички позиции по темата във видеото:

Коментари (0)
Коментирай