Преди 140 години е създаден Представителният духов оркестър на Военноморските сили

Преди 140 години на 28 февруари е създаден Представителният духов оркестър на Военноморските сили.

Оркестър към Дунавската флотилия функционира още от 1881 г., но той няма официален характер. Сформиран е от 16 души самодейци, които разполагат единствено със стари и полуамортизирани инструменти.

Същинското изграждането на оркестъра започва в края на 1883 г., когато тогавашният командир на Дунавската флотилия капитан-лейтенант Зинови Рожественски подава рапорт до военния министър на Княжество България с искане да бъде разрешено откриването на оркестър към Флотилията. На 15 декември 1883 г. министърът удовлетворява тази молба. Със своя заповед (№ 22 от 10 януари 1884 г.) Рожественски обявява списъка на първите 22-ма назначени музиканти.За официалното начало на пътя на Представителния оркестър към ВМС се приема датата 28 февруари 1884 г., тъй като тогава е назначен първият капелмайстор Франтишек (Франц) Минарек.

Първата международна изява на Флотския духов оркестър е на 28 юни 1884 г. – с яхтата „Александър I” оркестът стига до Одеса, а на 2 юли свири и в Севастопол.

Минарек ръководи оркестъра по-малко от година. През октомври 1884 г. за капелмайстор е назначен Франц Щрос.

През април 1886 г. оркестърът е разформирован заради липса на средства, но новият началник на Флотилията капитан Панайот Ангелов успява да издейства възстановяването му на 2 октомври същата година.

На 15 март 1887 г. за ръководител на оркестъра е назначен Франц Свобода – отличен музикант, диригент и педагог. Под неговото ръководство оркестърът осъществява забележително развитие и създава богат репертоар. Формиран е и струнен състав.

През 1899 г. Флотското командване се установява във Варна, а заедно с него се премества и оркестърът. Тук, наред с участието на военните церемонии и ритуали, формацията активно се включва в обществения и културен живот на морския град. Оттогава е поставена традицията музикантите да изнасят безплатни концерти в Морската градина и на централния площад. Освен наши и чужди маршове оркестърът изпълнява потпури и фантазии от известни опери и оперети, творби на Глинка, Чайковски, Верди, Вагнер, Римски-Корсаков и други. Франц Свобода прави оркестрови разработки на творби на Добри Христов, които прозвучават за първи път във Варна.

През 1893 г. оркестърът гостува в румънския град Турну Северин, където изнася голям концерт. Десет години по-късно Флотският духов състав отново се връща в Румъния, за да гостува на крал Карол и да свири в Констанца и в Синая. Музикантите имат и няколко изяви и в Русия. С крайцера „Надежда” посещават и Севастопол.

През 1910 г. за капелмайстор и диригент на Флотския оркестър е назначен Венцеслав Павел, който продължава установените от на Франц Свобода традиции.

В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, петима от които са чехи. През 1920 г. е назначен първият българин капелмайстор –Димитър Хараламбиев. След него диригентската палка преминава през ръцете на: Александър Наумов, Петър Касабов, Георги Попов, Яким Попилиев, Емил Димчев, Емануил Манолов, Радослав Харалампиев, Венелин Крушев, капитан I ранг Ангел Кършанов, капитан II ранг Димитър Димитров и капитан III ранг Мирослав Трифонов.

В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Георги Зайранов.

Представителният духов оркестър на ВМС е неделима част от облика на Варна. Проявите му съпътстват не само всички празници, но и множеството фестивали и културни прояви в града,а репертоарът му е обогатен с обработки на съвременни и популярни произведения.

Международните участия са важна част от живота на оркестъра. През последните години музикантите правят турнета и участват във фестивали на военните оркестри в Европа, където получават високо признание и много награди.

Коментари (0)
Коментирай