Нови удари в Йемен, германска фрегата изстреля ракети срещу американски дрон

Американската армия унищожи шест противокорабни ракети на „Ансар Аллах“, подготвени за провеждане на атаки срещу търговското корабоплаване в Червено море, съобщи Централното командване. Ударите на територията на Йемен, контролирана от бунтовническата групировка на хутите, са проведени вчера между 1800 и 1915 часа. По-рано през вчерашния ден е свален и безпилотен летателен апарат над водите в южната част на Червено море, съобщават още от централното командване.

Британската UKMTO съобщи, че в последния ден на февруари няма доклади от търговски кораби за инциденти в Червено море, Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Хутите обявиха за пореден път, че военните операции срещу търговското корабоплаване и корабите, свързани с Израел, САЩ и Великобритания, ще продължат до края на обсадата на Газа.

Лидерът на групировката Абдул Малик ал Хути обяви, че „враговете изобщо не подозират какви изненади [подготвят хутите]“.

Междувременно вече се провежда европейската военноморска операция EUNAVFOR ASPIDES, която има за цел да допринесе за безопасността на корабоплаването. Германската фрегата HESSEN (F 221) отблъсна първи атаки на хутите, според официалните съобщения, които са широко разпространени в медиите.

Вътрешна информация от Бундесвера, разпространена от „Билд“ сочи, че в понеделник вечерта се е разиграла друга „драма“ с фрегатата. Инцидентът е емблематичен и показва състоянието на германската армия, според изданието.

Системите на германския военен кораб неправилно разпознават дрон, кръжащ над него, като вражески. След това „Хесен“ изстреля две ракети срещу безпилотния летателен апарат.

В действителност дронът обаче е американски MQ-9 Reaper, струващ 30 млн. евро.

За щастие и двете германски ракети SM2, изстреляни от фрегатата, не достигат целта си по технически причини, а вместо това падат в морето.

Говорителят на Министерството на отбраната на Германия Майкъл Стемфъл потвърди в сряда за настъпилата ситуация. По думите му едва след стрелбата става ясно, че „дронът не е вражески“.

Изданието уточнява, че нито една от съюзническите държави не е предоставила предварителна информация за свои безпилотни апарати в оперативната зона. Едва по-късно се оказва, че това е безпилотен апарат на САЩ. Известно е, че в региона има американски бойни дронове, които нямат нищо общо с операцията в Червено море, според „Билд“.

Коментари (0)
Коментирай