В Шабла представиха единствената в нашата морска история книга за черноморски фар, написана от негов фаропазач

Наньо Нанев
Снимка: Ал. Тодоров / Maritime.bg

Единствената в нашата морска история книга за черноморски фар, написана от негов фаропазач, беше представена от автора Наньо Нанев в Шабла.

Какво пише д-р Атанас Панайотов, морски историк, за изданието в Морски вестник:

„ФАР ШАБЛА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ФАРОПАЗАЧА НАНЬО НАНЕВ“

Това е заглавието на първата засега и единствена в нашата морска история книга за черноморски фар, написана от негов фаропазач. Наньо Нанев е служител в Хидрографската служба от 1 януари 1992 г. и от тогава е свързан с най-импозантния ни черноморски фар. Във „Вместо предговор“ авторът описва мотивацията си с въпроса „Защо си направих труда да напиша тази книга?“ И отговаря: „Защото това е най-старият, най-високият, най-колоритният български фар. Той е най-източната българска географска точка. Тук Новата година астрономически идва първа в у нас. За фара са писали мнозина историци, журналисти, краеведи, географи, утвърдени имена и начинаещи. И нито един от десетките фаропазачи с дълъг стаж не се е опитвал да напише дори и кратък разказ за фара! Защото мястото на фарът Шабла в моята трудова биография, в моя живот, в историята на моето семейство, заемат половината ми жизнен път.“…

За Нанев службата на Фар Шабла не е просто работа за формално трупане на трудов стаж. Той използва всяка време, за да проучи историята на фара, познава всяка педя от неговата конструкция, полага непрекъснати грижи за действащата техника. И не само за действащата! Негова идея е създаването на малка музейна експозиция във фаровата кула, която да бъде достъпна за граждани в дните на отворени врати. Началото е поставено и всеки посетител се учудва как тук са успели да опазят оригиналната въртяща глава на фара, производство на шведската фирма AGA, осветявала фара от 1934 до 1957 г.

Но книгата не е само за техниката на Фар Шабла, но и за хората, които я поддържат. В това отношение впечатлява разказът за семейството фаропазачи Иван и Тодорка Хаджииванови, започнали службата си тук на 1 юли 1949 г. и преминали в пенсия на 31 декември 1991 г. Дядо Иван доживява до 101 години и до края на дните си се радва на почитта и уважението не само на неговите наследници – фаропазачи, но и на командването на Хидрографската служба, и на обществеността в град Шабла.

Изданието е достъпно онлайн тук, може да бъде закупено и от библиотеката при шабленското читалище „Зора“.

Коментари (0)
Коментирай