„Героите на Севастопол“ открива фериботна линия между Варна и Батуми

Снимка: Ал. Тодоров

Ферибот ГЕРОИТЕ НА СЕВАСТОПОЛ (IMO: 7529976) отплава от Варна с направление към Батуми, Грузия, откривайки линия между двата черноморски града, предаде репортер на Maritime.bg. През миналата година „Български морски квалификационен център“ ЕАД проведе търг за избор на беърбоут чартьор на кораба. Избрана бе базирана в България компания. ГЕРОИТЕ НА СЕВАСТОПОЛ в момента е регистриран под флага на Република Палау. Корабът отплава от Фериботен комплекс – Варна с около 10 тежкотоварни автомобила, маневрата бе осигурявана от влекач ПРОЦИОН.

През август т.г. ще бъдат отбелязани 46 години от вдигането на флага и въвеждането в експлоатация на ферибот ГЕРОИТЕ НА СЕВАСТОПОЛ и другия ферибот, прехвърлен в състава на БМКЦ – ГЕРОИТЕ НА ОДЕСА. През миналата година държавата обяви пореден търг за продажбата на втория кораб. Построените в Норвегия фериботи доказаха своите качества и преди 1989 г., когато плаваха основно по линията Варна – Одеса, и след това, когато започнаха да плават и до други пристанища в Черно и в Средиземно море.

В днешни дни войната в Украйна стана причина за очакван ръст на товарооборота по Транскаспийския маршрут и другите търговски маршрути през Черно море. Досега част от товарите по тях преминаваха през територията на Русия. Такова мнение изрази неотдавна транспортният министър Георги Гвоздейков, който смята, че Фериботен комплекс – Варна ще се превърне в ключова точка за техниката и товарите към Украйна в процеса на възстановяването ѝ след края на войната. „Фериботният комплекс е единственото транспортно съоръжение в Европейския съюз, позволяващо превоз с вагони, каквито се използват в Украйна, без претоварване. Поради системна липса на инвестиции съоръжението е доведено до положение, в което голяма част от него е негодно за използване“, допълни транспортният министър. Той обясни, че по тази причина още през юни м.г. е създадена бърза организация и е започнала мащабна ремонтна програма на стойност 13 млн. лева, осигурени от ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Maritime.bg припомня, че българският ферибот ДРУЖБА (DRUJBA, IMO: 9031698), поддържащ линията Бургас – Батуми – Бургас отбеляза рекордни превози през миналата година. Над 9 000 товарни единици – леки, тежкотоварни автомобили и всякакви видове транспортна техника, са превозени от кораба през 2023 година между двата бряга на Черно море. Корабът е превозил и над 5 000 пасажери между Грузия и България за изминалата година. ДРУЖБА отбеляза и своеобразен рекорд с осъществени 51 рейса през изминалата година.

Снимки (Орлин Цанев):

Героите на Севастопол
Коментари (0)
Коментирай