Иран задържа контейнеровоз край Ормузкия проток

Неизвестни лица са се качили на борда на неназован търговски кораб във водите на Оманския залив. Информация разпространи и британската UKMTO, която уточни, че е получен доклад от кораб на около 50 морски мили североизточно от Фуджейра, ОАЕ. Maritime.bg припомня, че през последните няколко месеца Ислямска република Иран задържа няколко плавателни съда, като реципрочна мярка срещу арестите на кораби, превозващи горива с произход от страната, провеждани по силата на наложени санкции. Последният случай бе с танкер ST. NIKOLAS. Преди няколко седмици Иран допусна смяна на екипажа на кораба.

Четете още по темата за задържането на ST. NIKOLAS

преди 1 месец13.04.2024 12:05

Британската UKMTO разпространи нов доклад, в който се твърди, че на неназования търговски кораб се качват „представители на власти на държава от региона“. Не се съобщават повече подробности.

преди 1 месец13.04.2024 12:58

Иран задържа контейнеровоз край Ормузкия проток

Военноморските сили на Иранската революционна гвардия са задържали контейнеровоз на около 50 морски мили североизточно от Фуджейра, ОАЕ, според непотвърдени към момента доклади.

Командирът на флота на Иранската революционна гвардия каза във вторник, че присъствието на Израел в ОАЕ се разглежда като заплаха от Техеран и Иран да затвори Ормузкия проток.

преди 1 месец13.04.2024 13:05

Ирански командоси задържат MSC ARIES

Командоси са задържали плаващия под флага на Португалия контейнеровоз MSC ARIES (IMO: 9857169), твърди AP, позовавайки се на видео кадри, показващи задържането на плавателния съд на около 50 морски мили от Фуджейра, ОАЕ. На въпросните кадри се вижда как командоси се спускат на борда на кораба. По-рано в събота британската UKMTO съобщи за лица, които се качват на неназован търговски кораб.

MSC ARIES се менажира от „Zodic Maritime“, част от групата на израелския бизнесмен Еял Офер, ISM мениджър е MSC, регистриран собственост е „Gortal Shipping“, отново свързана с израелски интереси.

Към момента Иран официално не е съобщил за задържането на кораба.

преди 1 месец13.04.2024 13:15

Видео показва задържането на контейнеровоз

Видео показва задържането на контейнеровоз. Предполага се, че това е MSC ARIES, плаващ под флага на Португалия. На кадрите се вижда военен хеликоптер, използван от силите на Иранската революционна гвардия. Припомняме, че според AP става дума именно за MSC ARIES. Към момента няма данни за екипажа.

Видео:

преди 1 месец13.04.2024 13:18

Няма данни за български моряци в екипажа

Няма данни за български моряци в екипажа на MSC ARIES, за който се предполага, че е задържан от Иранската революционна гвардия на около 50 морски мили североизточно от Фуджейра, ОАЕ във водите на Оманския залив, съобщиха източници на Maritime.bg в „Zodiac Maritime“.

Към момента информацията за задържането на MSC ARIES не е официално потвърдена от „Zodiac Maritime“, MSC или официални източници в Ислямска република Иран.

преди 1 месец13.04.2024 15:08

MSC потвърди за задържането на кораба

Базираната в Швейцария MSC потвърди за задържането на контейнеровоз MSC ARIES.

Корабът е насочен към Иран.

Иранската национална информационна агенция ИРНА също потвърди за задържането на плавателния съд.

MSC ARIES плава под флага на Португалия. Съдът има капацитет за превоз на 15 000 TEU. Корабът е построен през 2020 г., има дължина 366 м., широчина 51.11 м. и дедуейт 158 097 т.

Коментари (0)
Коментирай