Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров – скулптор на Паметника на моряка във Варна

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров – дългогодишен преподавател в Технически университет – Варна, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, обичан колега и приятел, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия, съобщиха от учебното заведение.

Проф. Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2009 г. е професор по формообразуване в Технически университет – Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са ценено притежание на колекции у нас и в чужбина. 

За Варна проф. Божидаров създаде скулптури, превърнали се в емблеми на града. „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“, „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и наше съвременно културно наследство.

Проф. Божидаров е автор и на фигурата за Паметник на моряка във Варна.

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април 2024 г. от 14:00 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

КАК СЕ РАЗВИ ПРОЕКТЪТ ЗА ПАМЕТНИК НА МОРЯКА ВЪВ ВАРНА, ЧЕТЕТЕ ТУК

Коментари (0)
Коментирай