Турция ратифицира меморандума за Противоминна група в Черно море

Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. Той участва във втората конференция за сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа, която се провежда в Централния военен клуб в София. Конференцията се организира съвместно от министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна), предаде БТА.

По думите на Запрянов ратифицирането означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение. Служебният министър каза още, че Турция се е нуждаела от ратификация, като досега България е извършвала само предварителна координация, но вече може да започне военно планиране. „Както знаете в споразумението са предвидени по две активации“, каза още Запрянов. Целта е със съвместните усилия на трите страни да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, посочи министърът и добави, че това споразумение ще има благоприятно въздействие, както върху корабоплаването, така и върху туризма. 

Служебният министър на отбраната посочи, че ситуацията в Черно море не е спокойна. Запрянов обясни, че в Северното Черноморие се водят военни действия, като използването на дронове е принудило Руския флот да се изтегли максимално далеч, което, по думите му, потвърждава, че това е „театърна война“. Не може да говорим за Черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава, добави още той. България е засегната от тази ситуация, защото се използват морски мини и от двете страни в тази война, които понякога се освобождават от закрепванията и започват да плават свободно, като представляват заплаха за корабоплаването и за българските пристанища, обясни служебният министър. 

По думите Запрянов всичко, което се случва в Черно море, се дължи на факта, че Русия е променила отношението си към сигурността. Най-напред анексира Абхазия и брега на Абхазия, след това Крим, което доведе до преразглеждане на отношението към сигурността в Черно море, обясни Запрянов. В този смисъл САЩ също промени своята позиция и отношение, като припознават Черно море като изключително важно за сигурността на евроатлантическата зона на Европа, а не само на Черноморските държави, посочи още служебният министър.

Той обясни, че Черно море е коридор за връзка и търговски стокообмен между Европа и Азия. Това е много важен икономически въпрос, посочи той. Повече от 70 % от българския външнотърговски обмен върви по море, каза Запрянов и допълни, че същото важи и за Румъния и Украйна.

Вижте още:

Коментари (0)
Коментирай